.

.

14 Temmuz 2014 Pazartesi

ISPANAK YALELLİSİ-4 :))


Ispanak yalellisinin anlatımının 3. günü annemin bugün ne pişireceğiz akşama diye her gün tekrarladığı repliği ile başladı. Bir gece önce ucundan el sürülen patlıcanlı pilav,mevsim salatası, zeytinyağlı bakla, yine dünkü öğünümüze ıspanaklarla haşır neşir olurken kaşla göz arasında fırına sürdüğüm aperatif olarak bugün soğuk olarak değerlendirebileceğimiz fırında kabak kızartması vardı. Bu tad da başlı başına yazıya dökülmesi gereken bir tad ki Sevgili Miraycığımın tarifi (Mirayshandmade):)) Neredeyse üst üste fırına kabak sürmelerimle diyet menümün klasiklerinden oldu. Bu hem ana yemek hem de meze ya da aperatif ya da ana yemeği tamamlayıcı garnitür olarak yenebilecek kabak fırınlaması sıcakken de güzel soğukken de... Demek kiii bugün soframızın yan detayları tamam, bir ana yemek gerek bize:)) O anda başında bulunduğum bilgisayardan başımı kaldırmadan evdeki varlıkları  sesli sayarken  akşam ben omletimsi bir şey yapacağım diyerek annemi cevapladım dolayısıyla akşam yemeği de benden:)) Omletimsi birşey ki ne ola diye endişe ile kafasına yatırmaya çalışan annemin aklı yatmış olacak ki üstelemeden kendi işinin başına seyirdi, eee sevinmiştir de herhalde azcık mutfakta kan ter içinde sağa sola savrula savrula yorgun bedeni ile koşturmayacağına:))) Ha hhaaaaa omletimsi bişi ıspanaksız olur mu? Olmaz tabiii, elde var Ispanak Yalellisi:))

Annem akşam üstünün geç saatlerine kadar ana yemeğin ortada olmadığını düşünerek azcık endişeli beklemiş olacak ki gitti geldi hadi kalk yap artık ne yapacaksan demeye başladı. Daha var, daha var diye diye azıcık daha elimdeki işle oynaştıktan sonra büyük ahçı edaları ile mutfağa seyir ettim.
 Tezgaha hemen ayıklayıp, süzüp, yıkadığım, çitilediğim,kuruttuğum ıspanakları, demet halinde maydanoz, nane,dereotlarını, taze soğanları aldım. Tezgah yemyeşil oldu bir anda. Bugünkü hain planım bir gün önce zapping yaparken aklıma yer eden yöresel lezzetler adlı programdan aklımda kaldığı kadarıyle onların pazı ile hazırladığı omletimsi bir şeyi pişirmek:)) Genişce bir karıştırma kabı alıp bana yetecek miktarda ıspanakları doğramakla başladım işe eee kap ağzına kadar doldu ama ıspanak yapraklarını neredeyse yarılayamadım. Üzerine 6 sap yeşil kısımları ile taze soğan, yarım demet maydanoz, yarım demet, nane, yarım demetten az fazla dereotu da doğrayıp tuzla ovmaya başladım, yeterince sününce içine 3 yumurta, 2 çorba kaşığı tepeleme un, 1 kahve fincanı zeytinyağı, karabiber ve bir parmak kalınlığında el içi büyüklüğünde beyaz peyniri ilave edip iyicene harmanladım, son olarak da yarim paket hamur kabartma tozu ilave ettim. Teflon tepsisine benzer derin ve yayvan bir tencereyi yine zeytinyağı ile yağlayıp karışımı boca ettim ve üstten bastırıp ocağa koydum. ocak üzerinde ağzı kapalı bir şekilde kısık ateşte tencereyi çevire çevire pişirdim. Tencereyi elime alıp hoplattım baktım ki her tarafından serbest hareket edecek kıvama gelmiş bir kapak yardımı ile ters yüz edip alt tarafını da pişirmeye başladım.... Mutfağı enfes bir koku sardı kiiii, eee kurbanlar gelsin artık sofraya, bakalım bugünkü denekliklerinin neticesi nasıl sonlanacak...




Artık alıştımmm, önce göz ucu ile süzmeler sonra çatal ya da kaşık eşelercesine dokundurmalar, koklamalar ve nihayet çatalı ağzı götürmeler.... EEE çok gelir bu bana, az koy diyenler tencere de daha var mı diye bakmak ister misiniz?



Hadi bakalım bugünde bitti, bugün yarının garantisidir daha Ispanak var demek ki yalelli de var:)) evdekilere müjdeler olsun hiç endişeleri olmasın yarında sofrada bir tas aş benden garanti:)))

3 yorum:

  1. Ayol hoşgeldin yalellim,hem sesini hem yazını hem yemeklerini özlemiştim valla . Bir tabak da Mahoya yolla.Garibim ne yiyeceğini bilemiyor. Hiç birşey ağzının pasını alamıyormuş:( .Gece gece güldürdün sağol.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ispanak daha fazla pas tadı verir belki tatlı olarak olur ama. Elma, rende, sıvı, fırınlanmış halde bol bol yesin ve yoğurt ya da ayran...

      Sil
  2. Oyyyyyan itibariyle şundan yemem lazım şu omletimsiden. Ne güzel koktu be yaw...

    YanıtlaSil