.

.

13 Temmuz 2014 Pazar

ISPANAK YALELLİSİ-3 :))

Ispanaklarla ilk raundum aktardığımdan kısa sürdü lakin süre yine de onca ıspanak karşısında uzun geldi ki başlangıçtaki soteleme soğuk zeytinyağlı fikri uçtu gitti kafamdan. Hemen önüme bir tencere alıp 2 orta boy büyüklüğündeki havucu verey verey kesip, köklerle birlikte kaynamaya bıraktım. bu gece ki ihtiyacım bir salata ve çorba arada ızgara tavuk göğsü ve soğuk patlıcan pilavı var, pilavı ben yiyemeyeceğim ama yiyeceklerim zaten yeter:))  Bu arada boş durmak yok deyip ıspanak saplarını da ince ince kıyıp strechleyip daha sonra kullanmak üzere buzdolabına. Ispanaklar karşısında kurulmuş zemberek gibiyim mutfakta kevgire süzülsün diye aldığım ıspanakları doğru kapalı balkona... Ohhhh yeşilliklerden tezgah  arındı derken limon, sarımsak ve zeytinyağla sos hazırlama vakti geldi. Her şey el oyalıyor derken bir baktım ki ıspanaklar kaynamış onları renkleri değişmesin diye  buz pedleri koyduğum soğuk suya attıktan sonra sosu ile buluşturdum kiiiii ilk yemek hazır. Bunca uğraş aslında yemek bile yok ortada altı üstü salata... Bu arada soğusun diye sebzeleri haşladığım suyu da balkona çıkardım.  Azcık gidip dinleneyim derken annem uyandı ve mutfağı kontrole gitti, gitmesiyle aklıma sebzelerini aldığım suyunu soğuttuğum tencere geldi kii arkasından koşmazsam onu yıkamadım unuttum diye diye döker şimdi, öyle eli tez yani:)) Bir yandan koşarken bir yandan da seslendim sakınnn dökme o su bana lazım diye... annemi elinde kapak yakaladım tencere başında, evvvettt bakışlardan belli oldu bu suyu çorba yaparken kullanacağımı anladığından yine belli oldu ki kesinlikle yemeyecek azcık tartışmadan, daha çorba yok ortada yüz göz olmaya da gerek yok deyip bir eda tencereyi kaptım elinden ve geri gelmişken mutfağa çorba yapmaya başladım. Küçük bir tencerede bir orta boy soğanı kavurup, kırttığım ıspanak köklerini de ilave ederek zeytinyağı ile kavurmaya başladım. Yeterince kavrulduktan sonra soğuk bekleyen suya boca ettim ve kaynamaya bıraktım hepsini. Öte yanda porselen bir kapta (niye porselen onu bilmem ben çünkü yumurta katmadıkça kesilmez) 3 kaşık yoğurt, 2 kaşık un ve 4 diş sarımsakla bir mai hazırladım ki bu tarifi daha önce bir blogda okumuş belleğime yazmıştım. Çorbanın suyu kaynayınca azar azar çorbadan kaseye su alarak ılıttım ve sonunda çorbaya ilave ettim. Üzerine de kırmızı biber ile yağ yakıp döktüm... Original tarifte çorbaları kaseye koyduktan sonra kırmızı biber yağ konuyordu ama biz bize yabancı değiliz diye ben böyle yaptım. Bir de kuru nane konuyordu ki ıspanak tadını bastırabileceğinden iptal ettimmm...


Neyse ki ablamın seyehatten dönüşü ve soframızı süsleyen hazırlıklarımızla muhteşem Ispanak Yalellileri yeme seansları başlamış oldu. Annem çorba servisini yaparken yiyecek mi yemeyecek mi diye hiç onun tabağından yana bakıp ses etmedim ki bir nev'i güven testiydi bendenize... Daha ilk kaşıklar dudağa vardığında beğeni nidaları yükseldi, çok şükür ki anne de hımmmmmm, güzel olmuş deyince içimde tuttuğum nefesi vererek ben de çorbama kaşık çalmaya başladım. Ispanak kökleri salatası renkli görüntüsü ile çorba lezzetinden sonra zaten sınavsız olarak kabul gördü. Zeytinyağını, limonu, sarımsağı neyin üzerine gezdirseniz beğenilmez ki değil mi ama:))



Evvett efendimmmmm bu gecelikte bizden bu kadar. Elimizde yığınla ıspanak yaprağı var,  ne olacak diye sormayın daha, diğer yalelliler yarın ya da ondan sonraki akşamlara.... Bütün ıspanağı kontrolsüz tüketip evdekileri bir anda ıspanağa boğup demir zehirlenmesi yapmayayım diye usul usul zerk ediyorum:)) Hepsini birden versem mıknatıs gibi olacağız evde.... Ya da herkes buzdolabı gibi mıknatıs çeker aletlere sinek gibi yapışacaklar:))

5 yorum:

  1. :))) ah !
    çorbayı deneyeceğim mutlak bakarsın bir yalelli de ben yazarım :))) yok anacım sendeki kalem ve sabır bende yok :)))

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel oluyro dene mutlaka ALanaycığımi hem kim demiş sen de sabır yok diye, 3 gündür yazıyorum ve sabırla okuyorsun daha ne olsun:)) Ama bu akşamda gel beklerim:))

    YanıtlaSil
  3. Aşağı doğru okuyorum ,ben bunu da akçırmışım gözden.Bloglara girdiğim yok ya...

    YanıtlaSil
  4. Ispanağın hayalimdeki statüsü değişti sayende. Şu çorbayı da salatayı da tez yalelleyesim var. ☺

    YanıtlaSil