.

.

29 Mayıs 2011 Pazar

Yalancı Dolma:))


İştahım açıldı son zamanlarda ama canım hep yeni tadlar yemek istiyor, eski ağza yeni tad misali... Yine bir İzmir güzeli taze yapraklar, ablam getirdiydi de pek ikna olamadıydı annem yapraklar çok büyük olunca pek İzmir yaprağına benzetemedi. Bu nedenle riske etmemek için dolmaları yaprakları bir taşım haşladık. Bizde yalancı dolma dolmaların arasında en çok sevilenidir. Neden yalancı demişler hiç anlayamam hani sarma işlemi olmayıp üstüste bir sıra harç bir sıra yaprak dizsen yalancısı olsun da bunu oturup bayağı sarıyorsun, soğanıydı, dereotuydu nanesiydi doğra doğra uğraştırıyor yani bu da özhakiki dolma kadar emekli değil mi Allah aşkına bir tek kavurması mı hakiki dolma yapıyor diğerini :))
İç malzemesini ben doğradım annem kardı. 4 demet taze soğan,1 demet dereotu,1 demet nane, 1 limon, 3 bardak pirinç,kuş üzümü,çam fıstığı, şeker,tuz karabiber ve zeytinyağ ile çiğden. Beraberce bir çırpıda sardık, bizde kalem gibi incecik sıkı dolma pek sevilmez, gözü de dolduracak, ağzı da.
Şimdi tam mevsimi, pişman olduk haşladığımız için yaprakları ki ağızda dağıldılar.Hakikaten İzmir güzeliymişler:) Tabaktaki görüntü çok güzeldi, resimde sanki kararmış gibi çıkmış farketmedim yoksa yine çekerdim resmi:)) maalesef afiyetle yedik bitirdik.




14 yorum:

  1. aahhaa..yummy..one of my aunt was ambassador in Iraq,once she make this dish for me & i really enjoy :)
    Love from Pakistan

    YanıtlaSil
  2. bana göre en zor yemek, afiyet olsun fiammacım.

    YanıtlaSil
  3. Üffffff, ağzım sulandııııı, ellerinize sağlık, afiyet olsun, yarasııın :)
    Benim asmalar da yapraklar çıkacak ta, büyüyecekte.... Geçen seneden sarıp dolaba koyduğum dolmalar var aslında ama ilk gelen ziyaretçimle paylaşmayı düşünüyorum, hadi bakalım :))

    YanıtlaSil
  4. Olsa da yesek dedim bakarken..Diğer yeşiller tamamda taz soğanla hiç denememiştim Fiamma..

    YanıtlaSil
  5. it's easy and soo delicious Dear Creative Mind, you or your mother can make this dish for you:)
    Noblesseciğim zor değil aslında sarma kısmı uğraştırıcı sadece, doğru malzeme ile de yanlış sonuç çıkması imkansız bir tek yaprak önemli burada:)
    Salamura veya taze her daim yaprak bulunuyor aslında Banucuğum biz yerken sararız dolaba atmayı denemedim hiç:) ama bir dahakine deneyeyim.
    Nazancığım yalancı dolmada taze soğan kullan çok daha lezzetli oluyor dene bir seveceksin.

    YanıtlaSil
  6. Nefis görünüyor, ben hiç üşenmem sarma yapmaya, geçenlerde yaptım Bilge' nin kursuna götürdüm, insanlar şaşırdı benim yaptığıma. Sinir oldum, tipim göstermiyor mu ne:)) ellerinize sağlık, öpüyorum

    YanıtlaSil
  7. iç malzemeleri oldukça ilginçmiş, saydıklarının bi kısmını biz koymuyoruz, ağzımızın tadını bilmediğimizden her halde:)) Denemek lazım, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Bu tarife azıcık tarçın koyarak yapıyorum ben de.Harika görünüyor,miss gibi.

    Yalancılığına gelince...Bence doğru bir ad.Sen yoksa yalan söylemeyi kolay mı sanıyorsun Fiamma?
    Kurgula,kızarıp bozarmadan uygula,daha da önemlisi sonraki zamanlarda yalanını unutup yakalanma...O hoooo...Zor yani,zor.

    YanıtlaSil
  9. Bu yıl yağmurlardan mı bilmem yapraklar hem bol hem de büyük. Geçen yıl ben asmamdan sadece yemeklik toplayabilmiştim. Bu yıl şimdiden epey dondurucuya attım. Dolmada taze soğanı ise ben de kullanmamıştım hiç denemeli ilk yapışta.

    YanıtlaSil
  10. Sevdacığım beni gören de aynen senin gibi düşünür özellikle yemek konularında tipim müsait değil benim de herhalde :)) ama aile sever yemeklerimi özellikle çocuklar mıymıy ve seçicidirler ki hiç itiraz etmez bazı speciallerime hatta sipariş verirler.
    Yeteneksizinciğim dene mutlaka yeni tadlar bence denenmeye değer fazla hamur işi olmadıkca:) bir dolu avuç şeker koy, tatlı eşki bir dolma oluyor ama çok lezzetli vazgeçemeyeceksin, yaprağına güveniyorsan onu da çiğden yap veya hafif sıcak suya batır çıkar.
    Tülinciğim biz kavurarak yaptığımıza tarçın koyarız buna değil ama mutlaka ki çok güzel oluyordur.Yalancı adına gelince ne de güzel değerlendirmişsin yalanı hiç bu gözle bakmamıştım, gerçekten yalan zor söylemesi de saklaması da...
    Adadenizim geçen yıllarda da getirmişti ablam ama bukadar hormonlu gibideğildi annem yedi kopardı bir türlü İzmir yaprağı olduğuna ikna olamadı,bu yüzden riske edemedik. Tokat yaprağı da güzeldir. Ben pazarda bir teyzem var ona sipariş veriyorum bir de silivri de pazarda bir amcam var hiç risksiz veriyor yaprağı. Hani o duvara pencere açacağım diye yazımdaki komşum var ya işte o enim anneannemden yadigar asmamı kesti:( kökü onun bahçesine 1 karo geçmiş diye:( ondan gıcığım ona çilek üzümüydü o, üzümü ayrı tad yaprağı ayrı taddır bulursan ek bahçene ki senin banunun bahçesi müsait. Olmazsa ben siz gönderirim dayımın bahçesinden bozulur mu bilmem ama deneriz en azından:)Doldurucuya atarken işlem yapıyor musun yapraklara?

    YanıtlaSil
  11. çilek üzümü hiç duymamıştım. Araştırayım bunu.
    Geçen yıllarda pişirir gibi sıcak suya batırıp çıkartıp koyuyordum. Ama en son yaptıklarım sararken hep yırtıldı. Annem hiç işlemsiz koymuş iyi sonuç verdi dedi. Bu yıl ben de öyle yaptım.

    YanıtlaSil
  12. Çilek üzümü karadeniz yöresinde daha çok olur tadı da çilek gibidir dış zarı ekşidir ama çok lezzetlidir Adadenizim. Ben de işlem yapmadan atayım bari bu yıl daha önce bizde bir taşım tuzlu suda haşlıyorduk sonra kurutuyorduk tek tek ama çok uğraştırıyor:( tembel işi en iyisi:)))

    YanıtlaSil
  13. nefis görünüyor şu saatte canım istedi:)
    biz harcına salça, nane-maydonoz, turunç ya da nar ekşisi de koyuyoruz bolca enfes ötesi nefis oluyor. ha bir de bolca soğan kavurup koyuyoruz, yeme yanında yat durumu hasıl oluyor tencerede... :=))ay daha kahvaltı bile yapmadım canım sarma istiyor :d

    YanıtlaSil
  14. Selcenciğim, her yörenün değişik oluyor lakin bu biraz daha fresh bir dokma türü, kavurma olmadığı için ağır olmuyor. Salça yok içinde, maydanoz konabilir ama tabii nar ekşisi de sonuçta bunun içinde de limon var. Lakin canın bu mevsimde istemesin çünkü taze yaprak olmalı illa:)Sabah kahvaltısında yenir mi dersen ben yerim ama bu türünü:))

    YanıtlaSil