.

.

15 Mayıs 2011 Pazar

Fatoş ya da Fattoush...

Beni elinde iğne, iplik, bilcümle nakış aparatları ve takı malzemeleri görmeye alıştınız ya nerden çıktı şimdi bu fotograf dediğinizi duyar gibiyim:)


Kendimi mümkün olduğunca şu yemek olaylarından uzak tutmaya çalışıyorum hatta arkadaşlar gücenmesin yemek bloglarını tıklamamak için de bir hayli gayret sarfediyorum. Görüpte yapmamak, denememek olmaz kazara bir yemek bloğuna tık yapsam hemen ertesi gün denenecek bir sürü tarifle kendimi boğuşurken buluyorum. Bir rivayete göre elim oldukça lezzetliymiş:)) ve arkadaşlar arasında ve aile içinde çok sevilen ve benim de severek yaptığım, yapımı özlenen ve beklenen belli spesiallerim vardır. Ama sık yapmam o başka:) Yapması değil de yemesi kantarın vicdanını zorluyor :)))

Pazar pazar içimden geldi madem mutfağa girdim, arkadaşlarımla da paylaşayım dedim. Biraz kalorili olmasına rağmen  aile de severek yenen bir salata Fattaoush nam-ı diğer adıyla Fatoş. Bir Beyrut salatası, benim çok sevdiğim Susu teyzem Beyrutlu tabii onun elinden yemek ayrı bir tad, ben onun gibi yapamasam da yapımını ondan öğrendim ve uzun yıllardır uygulamaktayım. Bayat ekmekleri değerlendirmek adına köftenin, tavuğun, barbekü'nün yanına ek bir sunum katmak adına da leziz bir tarif. Arzu ederseniz ekmeksiz 1 su bardağı dolusu pilavlık bulguru önceden sıcak suda ıslayarak da yapabilirsiniz lakin onun adı Fatoş olmaz baştan söyleyeyim:)

Özellikle ekmekler bayatlayınca çöpe atılmasına içim acıyor, bu dünya da bir lokma ekmek bulamadığı için ölen milyonlarca insan varken bu israf beni vicdanen çok rahatsız ediyor. Bizim evde ekmek atılmaz pek, bayatlayınca rondodan geçirip köfte, humus, çerkez tavuğu, tarator gibi yiyeceklerin yapımı için dondurucuya konur. Alanya Belediyesi  Nisan ayında'' Bayat Ekmeğini Değerlendir, Sofranı Bereketlendir'' diye bir etkinlik düzenlemiş ve 30 çeşit bayat ekmekle yapılan yemek ve tatlı'nın tanıtımı ve tadımı yapılmış ve bunların broşürünü basıp ev ev dağıtacakmış. Yürekten kutluyor ve destekliyorum. Alanyalı arkadaşlarım bu tarif broşürlerine talibim haberiniz ola...  En çok ekmek Istanbul'da  tüketiliyor ve çöpe atılıyormuş. Sahi Istanbulda bir günde ne kadar ekmek çöpe gidiyor bileniniz var mı? Ben söyleyeyim 3 milyon 500 bin:(

 Neyse bu konu uzayıp gider, kırk yılda bir salata tarifi verecekken beyin fırtınası yaptırmanın alemi yok deyip Fattoush tarifine geçmenin tam zamanı, üstelikte herşey öyle taze öyle kıtır kıtır ki tam da mevsimi... 

Malzemeler: 1 tam bayat ekmek, 1 demet sap kısımları ayıklanmış semizotu, 2 çorba kaşığı sumak,  6-7 sap taze soğan, 3 diş sarımsak, yarım limon, 1 su bardağından 2 parmak az zeytinyağı ve ayçiçek yağı karışımı, 1 tutam tuz, yarım demet maydanoz, yarım demet nane, çeyrek demet dereotu, 2 adet salatalık, 4 tane orta büyüklükte kabuğu soyulmuş domates,3 adet sivri biber.


Semizotu ve ekmek hariç tüm malzemeleri mümkün olduğunca küçük doğrayıp genişce bir kaba koyuyoruz. (Çoban salatası yapar gibi amma biraz daha minik) Ekmekleri küp küp doğrayıp (arzu ederseniz fırınlayarak) malzemelere katıp ekmeklerin rengi salatanın içine kattığımız limonun, zeytinyağının, domatesin suyu ile sumağın rengini çalıncaya kadar harmanlıyoruz. Eğer semizotunun yaprakları küçükse sadece tahta üzerinde 2 bıçak darbesi ile büyükse 3-4 bıçak darbesi ile fazla ezmeden diriliğini kaybettirmeden kıyıyoruz. Son olarak salatanın içine katıp nazikcene 1-2 harmanlıyoruz. Elime sağlık  bugün pek güzel yapmışım, sizlere  de bu tarifimi yaparsanız şimdiden ''Afiyet olsun'' diyorum... 


4 yorum:

  1. Fatoş teyzem var,Fatoş gelin var ailede.Bir fatoş hazırlamayı bilen yok ,iyi mi?
    Ekmek hemen hiç atmam ben de.Bu salata için özel bayatlatıcam.Oh,mis gibi.

    YanıtlayınSil
  2. Benim hiç Fatoş tanıdığım yok ama bak ben de bunu hazırlıyorum hatta onlara öğret, biraz da pohpohla adın gibi olmuş diye o zaman sıkça yersin:)) Afiyet olsun canım yap çok lezzetli...

    YanıtlayınSil
  3. hiç görmemiştim bu salatayı.Okurken canım çekti.Hafta sonu listesine eklensin, tarifi verenin de eline ve diline sağlık densin...

    YanıtlayınSil
  4. Nazancığım yap ve afiyetle yiyin çocuklarda seviyor köftenin yanında başka bir şey de gerekmiyor böyle bir salata olunca patates kızrtması gibi

    YanıtlayınSil