.

.

15 Mayıs 2011 Pazar

Biri tutmuş, biri ayıklamış, biri pişirmiş...

En güzel mevsim, sebzeler, yeşillikler bir harika, çarşı pazar gözüm gönlüm açılıyor da bu enginarlar ege güzelleri...Ablam eğer mevsimin bu zamanına turu denk gelirse üşenmez  İzmir'den getirir bu güzelleri:) Bu defa da öyle oldu Kuşadası gezisinin ganimeti bunlar:) Turistler bile dayanamamış  rengarenk taptaze sebzelerin görüntüsü karşısında, çarşı pazar gezmek istemişler hatta İzmir uçuşlu olduklarından alışveriş bile yapmışlar, o da onlar gezerken fırsattan istifade pazar alışveriş yapmış bize. Kıyamadım ayıklamaya  öyle körpeydiler ki, aslında  bu kadar körpe olunca ayıklamadan yapılacak tariflerde var ama oy birliği ile zeytinyağlı da karar kılındı.

Abla tuttu, ben ayıkladım, anne pişirdi, afiyetle yendi:))), okuldan gelen yok:(( ama ona zaten kalmadı:))
Fena sardı bu yemek işi beni ama yanarım yanarım enginarların çiçek haliyle resimlerini çekmediğime yanarım. Karnım doyunca gözlerim açıldı aklım başıma geldi ama iş işten geçti:) neyse belki tekrar gider bu aralar belli mi olur?

14 yorum:

  1. enginar en sevdiğim sebzedir, afiyet olsun fiammacım.

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık canım benim memleketimin ürünleri bunlar(sökeliyim bende aslında kuşadası ikinci adresimiz artık çok sık gidemiyorum senede 1-2) afiyetler olsun size çok güzel olur buaralar merak ettim ablan cuma pazarınan mı salı pazarından mı almış acaba...

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim Noblesseciğim biz de de evde enginar ve bakla eksik olmaz yaz ve kış:))
    Neclacığım sanırım Cuma pazarından çünkü c.tesi yani ertesi gün uçuşları vardı, bir de upuzun saplarıyla çiçek gibi getirmiş çok güldük bir dahakine saplarını istemem ben yediğimi sayarım yemediğimi ne yapayım değil mi:))

    YanıtlaSil
  4. Bende çok severim enginarı hemde iç baklayla süper olur afyet olsun...

    YanıtlaSil
  5. Ay ne güzel görünüyor, bu aralar ne görsem canım çekiyor Fiammam yaaa, çok yiyiyorum, doymaz sultan oldum :( Bak yine acıktım, gidip birşeyler atıştırayım barşi :))

    YanıtlaSil
  6. Meralciğim, Banucam teşekkür ederim afiyet olsun dileklerinize...
    Ahh Banucam bak şimdi üzüldüm özendirdim diye:( ne yapsak ki? Pazar yakın hadi bir koşu git al salıydı değil mi sizin oranın pazarı,tam mevsimi izmir olmasa da bayrampaşa,yalovalar bizi bekler:)))Olmadı ben vakumlatır gönderirim.

    YanıtlaSil
  7. fiammacığım ,geçen yıl İzmirde ilk pazara düşenleri dapı ve yapraklarıyla beraber almış ve Şadiye teyzenin tarifi ile saplarının içindeki kısmı ve yapraklarının iki üç santim enindeki damarlarını alıp iki üç defa kaynatıp süzerek acısını aldım .Sonra onları da tencereye attım birlikte pişirdim.
    Yaprağın damarlarından sarma yapıldığını da söyledi Şadiye Teyze.Onu denemedim.Sapta,ayrı,yaprakta ayrı,çiçekte ayrı besin değerleri ve şifaları varmış diye de açıklandığı için bulunca öyle pişirip değerlendiriyorum.

    YanıtlaSil
  8. ay çabuk bana bir çatal...ekmek nerde?
    Şuleciğim lafa tutma beni..şunu yemem lazım...
    nefiss görünüyorrr :)))

    YanıtlaSil
  9. utanarak söylüyorum ben hiç enginar yemedim, pişirmeyide bilmem. Entersan bir şey bizim mutfağımızda hiç yer edinmemiş annem de bilmez mesela ama bu sene koydum kafama tadıcam burdan bakıncada nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  10. Sapıyla satarlar burada tane hesabı. Şimdi çok çok var zaten tezgahlarda. Ben en çok dolmasını severim. Açıkcası kendim hiç yapmadım dolmasını ama cumartesi annemdeydik yapıvermiş bana. O körpelerini yapraklarıyla birlikte yemek daha bir güzeldir.

    YanıtlaSil
  11. Nalancığım o kadar kaynayınca nesi kaldı elinde bilmiyorum öyle tazeler ki bu mevsimde hem de şifalı karaciğer için. 100 tane enginar yiyenin karaciğeri yenileniyormuş rivayete göre.yaprapıyla dolma işi beni aşar:) ama yapraklarının en dışını koparıp ortasındaki tüylü kısma diğer yapraklarını koparmadan açarak eriş ve ö tüyleri bir bıcakla al, 1 karış saplı olarak haşla enginarlar sıcakken 1 limon 1 bardak zeytinyağı,tuz ve dilimlenmiş sarımsapa bas 24 saat sonra ye tadından geçilmez:)))

    YanıtlaSil
  12. Adadenizm İzmirlim çok şanslısınız vallahi biz burada bayrampaşayı 2 ytl den aşağı alamıyoruz ablam 50 krş a almış tanesini:)))Bir de parça etli yapıyorlar enginarı, bizde klasik uzun havuç dilimi,enginarın kendi sapı ve arpacık soğanı ile tercih edilir genelde zeytinyağlı.

    YanıtlaSil
  13. Sevdacığım baklalı yap ilk seferde tarif istersen veririm, çok basit zaten yapımı tarife bile gerek yok, pırasanın pirinçsizini düşün, bir de 3-4 tane kesme şeker koy mutlaka yarımda limon sıkacaksın o kadar, her ikisi de bu mevsim çok taze özellikle bilgeye alıştır ki zeytinyağlı..

    YanıtlaSil
  14. Aaa figen ablacığım yakın olsan da gelsen keşke bandıra bandıra yerdik, annem diye söylemiyorum ama gerçekten güzel yapar zeytinyağlının her türünü...

    YanıtlaSil