.

.

27 Kasım 2010 Cumartesi

Bir masal gibi...

Demiştim yaa kral giyimine çok düşkündü...
Bir giydiğini bir daha giymez, giydiği giysilerden de kimse de olsun istemezdi.
Bütün gün sarayın dokuma tezgahları, terziler, makastarlar, kalıpcılar terzihanede gün boyu yeni kıyafetler yetiştirmek için durmaksızın çalışırlardı. Tam 3 yıl önce ''Benden iyi kimse size elbise dikemez, diktiğim elbiseyi sizden başkası giyemez'' diye kralın aklını  soytarı bir dolandırıcı, güya komşu  krallıkta başterziyim diye çelmiş ve günlerce krallıktaki ipek böceği kozalarını toplatıp,kazanlarda kaynattırmış ve aylarca dokuma tezgahlarında güya aptalların göremediği bir kumaşı dokutmuştu.Üzerine rivayet oydu ki hazineden gönderilen en değerli elmaslar, altınlar,zümrütler,yakutlar işlenmişti kaftanın. Üstelik her gün kralın üzerinde prova yapmış yakasını düzeltip,tam tamına beline oturtmuştu... Ama kimse görememişti ki...Tüm ahali hatta kral dahi görmüş gibi davranmış  kimse aptallığı kabul edememişti ki.... Taaa ki o küçük, çelimsiz çocuk tören alayında parmağıyla kralı işaret edip, kahkahalarla gülerek ''KRAL ÇIPLAK!!!'' diye bağırana kadar...
Olan oldu, hiç böyle kıyamet kopmadı, hiç böyle sessizlik olmadı, hazineden yüklüce bir servet kuş olup uçtu, en kötüsü de kralın şanı ''Çıplak Kral'' diye aldı yürüdü. Dokuma tezgahları o günden sonra daha hızlı çalıştı, tam da şu günlerde kralın giydiği o değerli kaftanlarla o tatsız lakap neredeyse unutulmaya yüz tutmuştu.
Bu kere çarşı  meydanında 3 arşını geçmez köhne karanlık terzi dükkanı bulunan yaşlı bir terzi krala ''Bir tek ben silerim üzerinize sıvanan lakabı dikeceğim giysiyle''diye kafa tutana kadar!!! (Acaba o güne kadar fukara cübbesi dışında herhangi bir soyluya kıyafet dikmiş miydi?kim bilebilir?) Kral'ın aklına 3 yıl önceki olay gelmiş ve pek bir hiddetlenmişti. Bu kere tedbiri elden bırakmayacak ve bu şaşkın terzinin restini görecek ya eski şanına kavuşacak ya da halk önünde bir kez daha çıplak kalacaktı. ''Restini görüyorum şaşkın terzi'' diye gürledi.''10 gün süre sana ya kıyafeti tören gününe kadar hazır edersin ya da tören başladığında kellene veda edersin'' ''Tamam''dedi terzi, ''sizden ne değerli taş isterim ne de altın, önce giyin elbiseyi eğer beğenirseniz ve hayatta kalırsam o zaman katını ödersiniz.Yanlız sizden bir çuval kermes, bir çuval ipek böceği isteyeceğim malum fakirlik'' dedi... Kral bir çuval kermes ile bir çuval ipek böceğini gönderdi viran dükkana ve beklemeye başladı.
Çarşı meydanındaki köhne dükkanın  ışığı 10 gün boyunca gece gündüz hiç sönmedi, kapısı hiç açılmadı, ipek böceği kozaları kazanda kaynatıldı,kermesler sağıldı .Çıkrık sesleri 10 gün boyunca hiç susmadı. Sarayda tören hazırlıkları başlamıştı, tören alanının hemen yanına bir de darağacı sehpası kuruldu. Halk suskundu, kim kimle tokalaşsa elleri buz gibiydi olacakların endişesinden...
Herkes bir merak tören alayını doldurmuş soluksuz bekliyorlardı kralın çıkışını.Yaşlı terzi bir değil iki kıyafet dikmişti kral için ve  sandıkta sakladığı kıyafetlerle sarayın yolunu tuttu. Anlaşmaya göre, kral kıyafeti giyecek, kendi bile görmeden gözleri kapalı halkın karşısına çıkacaktı.Terzi ise boynuna kalın urganı dolayacak darağacında bekleyecekti.
Öyle sessizdi ki ortalık... Dinledi ve tek bir alkış sesi duydu kral, derinden gelen bu alkış gittikçe kendisine yaklaşıyor ve yaklaştıkça da kuvvetleniyordu.  Kral dayanamadı boncuk boncuk terler döküyordu,gözündeki bandı hızla çıkardı, karşısındaki çocukla bir anda göz göze geldiler.Minicik bir elden çıkıyordu bu alkış... Buu o çocuktu.. 3 yıl önce ''Kral çıplak'' diye bağıran çelimsiz küçük çocuk tam karşısında durmuş minik avuçları ile kralı alkışlıyordu...Kral üzerindeki elbiseye dokundu, yumuşacıktı, rengi kermes kırmızısıydı ki daha önce bu renkte bir kumaş dokunmamıştı krallıkta, öyle değerli taşlar falan yoktu ama farklı,sade,sıcacık bir duruşu vardı. Kral çocuğu kucağına aldı ''Gerçekten beğendin mi yoksa o darağacında bekleyen adamı kurtarmak için mi beğenmiş gibi yaptın?'' diye sordu. Çocuk yüzünde koca bir gülümsemeyle ''Ne insanlar gördüm, üzerlerinde giysi yoktu, ne giysiler gördüm içinde insan yoktu padişahım, oysa siz bugün  boncuk boncuk terler döktünüz ya çıplaksam yine rezil olacağım halkın karşısında diye... ben cesaretinizi alkışladım, insan yanınızı alkışladım'' dedi...



Hadi bakalım masal bitttiiii, herkes bloguna:)))

Banucam şimdi tek kaşı havada gelir ''Allah Allah şimdi her işe bir öykümü yazacağız!!!'' der... Zaten bu öyküyü de şöyle akıllı uslu kaftanları yayına tam da gönderecekken,Banucamın sözleri geldiği için kurguladım:))) Kaşını havaya kaldırdım mı Banucuğum?

17 yorum:

  1. Bu güncellemeyi görüp gelmiştim ,alttakini görünce önce ona yazdım.

    Banucam kaşını kaldırarak okuyormuş vallaben gözlerimi pörtleterek okudum:)))Tüm gün temizlik yaptım,camlarımı sildim,perdelerimi yıkadım...Evim yeni yıla temiz temiz girsin dedim ..dedim ama bittim yorgunluktan.Gözlerim kapanıyor hala buralardayım.Sonuna dek okudum masalı...Kermes kırmızısı çok güzeldir,kaftana çok yakışmıştır eminim ama ben petrol mavisi kaftanları daha çok seviyorummmmm:))))

    YanıtlaSil
  2. Ohh ne guzel temizlenmişsin darısı başıma insallah, ben de dellendim yine her yer gözüme batıyor ama bel tutuk:( Bak fena mı sana uykudan önce masal yazmışım bilmeden:))) hem de bu masal daha önce hiç yazılmamış yeni bir versiyon. Banum uyumuştur bile okuyunca yorum falan yazamadan:)) Ayy çok güldüm Allahta sizleri güldürsün... Hakikaten petrol mavisinde de güzel durur bu kaftanda, kral beğenir herhalde o rengi de...

    YanıtlaSil
  3. Valla billa okumadım, okuyamadım. Çok uykum var, yarına bıraktım. Fakat kaftanlar çok şık Şulecim...

    YanıtlaSil
  4. Ters iş yapıyorsun Sesiciğim, okuyup uyuyacaksın uyanıp okumayacaksın, masal bu:)))
    Teşekkür ederim canım, sağolasın...

    YanıtlaSil
  5. Nasıl da bildin :))))))
    Yahu bari şu yazıları biraz büyüt, okuyacağım diye ekranın dibine eğilmekten belim ağrıdı, biz yaşlıları da düşün biraz. Kaftanlar harika gidiyor, yanında bu hikayeyi de promosyon ver bari :))

    YanıtlaSil
  6. Ben o zaman şimdi gideyim akşam geleyim uykudan önce yani ama hepsi harika görünüyorlar bayıldım bayıldım bayıldım hikayeye de akşam okuyup bayılacağım erteliyorum sevgiler Şulecim

    YanıtlaSil
  7. eline sağlık çok ciciler...

    YanıtlaSil
  8. Masalda kaftanda çok güzel eline sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  9. Çelebiciğim,Esenciğim teşekkür ederim:)))
    Nrhmrl ciğim çocukları da al gel biraz kafaları karışır masal değişmiş diye ama deliksiz uyurlar:))
    Ayy Banucam benim ekranın yanında büüyütme seçeneği var o işini görmüyor mu yani sende yok mu? Söz resimli10 sayfalık çocuk kitapları gibi bastırıp göndereceğim bundan sonra sana:)))

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Fimma, bir solukta okudum masalı, bundan sonra her yazıya bir masal ister bu gönül:)) Kaftanlar çok süper olmuşlar ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  11. kaftanlar çok şık olmuş Şule, ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  12. Adadenizciğim teşekkür ederim,beğenmene sevindim.
    Sevgili bilge ve annesi, gece kuşağında yayına yazı yollarsam oluyor bu masallar uykum gelsin diye, bir de tabii banucam için:)))Teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  13. aaah ben bu kaftanları ne kadar çok seviyorum...
    bir tane de bende var ve bayılıyorum ona...

    YanıtlaSil
  14. aaahh benim guzel Figen Ablam, niye sana çirkin demişler demişler bir yerlerde de sonunda yüreği güzel onun diyebilmişler:))) Oysa gözlerine bakınca anlaşılıyor o yüreğinden gözlerine yansıyan guzellik... İyi günler de kullan sizlere layık değil inan:)

    YanıtlaSil
  15. Ama sen gitgide profesyonelleşiyorsun bu işte. Bir hediyelik eşya satıcısı ile anlaş bari:))
    Demek sen benim ipekliyle keçeyi nasıl birleştirdiğimi görmedin ha? Cezalısın. Bugün ''kategorilerim'' den ''keçe çalışmalarımı'' açıp, sonuna kadar tek ayak üstünde inceleyeceksin:))) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. vaaaaay ki vaaaaay
    nutkum tutuldu da
    bilemedim hangisinden
    Kaftanlar öyküden güzel ,öykü kaftandan
    ne desem boş

    YanıtlaSil
  17. Nedukcuğum teşekkür ederim, ne zamandır kadife ile çalışmak istiyordum hani kadifem geldi diyeceğim neredeyse:))), hoş da durdu. Satış konusunda yakın çevremden bayağı ısrar alıyorum,2011 de farklı bir boyutla belki denerim de o dükkan işine giremem gibi geliyor, kısmet bakalım...Gelelim İpek&keçe çalışmalarına, görmemiş olamam ama seve seve ceza çekmeye gidiyorum, iki ayağım havada durmayı becersem az bile bana eğer görmediğim bir çalışmansa:)))
    Nalanım, aaa masal Ertuş un Kaftan senin olsun. Ohhh sonunda masallarımı okutacak bir çocuk buldum:)))Banucam nerdesin koş:)))

    YanıtlaSil