.

.

27 Ekim 2011 Perşembe

Van Depreminin ardından...


Evet, bir yerlerden başlamak gerek. Acımızı yüreğimize gömmeden, yaşadığımız bu doğal afette yaşanan kayıpları unutmadan orada yaşayan kardeşlerimizin zor günlerinde  bir nebze yaralarını sarmak adına bir yerden başlamak gerek.
Günlük koşturmacalar ve hayatın rutin akışı içinde günüm devam ediyor. Lakin gözüm kulağım her an televizyonda, televizyonun önünden ayrılamıyorum, bir hayat daha kurtulsun, bir ocak daha sönmesin, bir aile  daha dağılmasın, bir çocuk annesiz kalmasın, bir ebeveyn evlat acısını tadmasın diye dualar ediyorum. İçim kızgın, o preslenmiş gibi yıkılan evleri gördükçe, biraz daha az çalsalardı, biraz daha fazla denetleselerdi bunca can kaybı yaşanmayacaktı.. Biz  daha önce 17 Ağustos depreminde de aynı görüntüleri gözyaşları ile ve dehşetle görmüştük, üzerinden tam 12 yıl geçti ama halen aynı zihniyetle yaşamaya devam ediyoruz. Bu yazışmalar böyle devam eder gider, bir süre sonra da unutulur gider diye düşünmek istemiyorum artık. Deprem öldürmüyor, insan öldürüyor, dilerim bunun bilincine varabiliriz miletçe.Depreme hazırlıklı değilmişiz hem de hiç bir kez daha yaşayarak gördük bunu, 1 milyon nufüslu Van şehrimizde bu yetersizliği gördük işte!
Karınca kararınca bir su damlası olmak adına bir şeyler yapmak lazım dedim ben de.  Blogları gezerken Yeteneksizinciğimin, Adadenizimin, Nilgün Komarcığımın bloglarında bir kampanyaya destek verdiklerini gördüm. Pride bloger arkadaşımızın Van'daki kardeşlerimiz için bere örme kampanyası başlattıklarını gördüm. Ben de varım, elim örgü işlerine pek dayanmıyor hemen arıza yapıyor ama örebildiğim kadarıyla çorbada tuzum olsun istiyorum.
Bu sabah uyandığımda haberleri yine gözyaşları ile izledim,oradaki insanlar yağmur altında ki kar yağışı da başlamış soğukta onca acının üstüne bir de doğa ile mücadele ediyorlar. Zaten koordinasyon eksiklikleri yüzünden gönderilenler hızlı bir şekilde ulaşmıyor ihtiyaç sahiplerine, bir de benim örüp göndermem zaman alacak ki bu süreç gerçekten düşünüldüğünde uzun bir dönem. Dün yaşadığım yerde semt pazarı kuruldu, biraz bu televizyon önünden ayrılmama havasından kurtulmak birazda alışveriş için pazara gittim. Van'daki kardeşlerimize şapkalar, çoraplar, eldivenler, iç çamaşırları aldım maddi gücüm elverdiğince, pazarcılarla pazarlık yaptım ki hepsi Van'a gideceğini duyunca yürekten yardımcı oldu. Hırkalarımı kazaklarımı şallarımı paylaştırdım, evde  kullanmadığımız yazlık içim ayırdığımız nevresimleri, havluları, çarşafları ayırdım hepsini koliledim. Elimde bulunan kurşun kalem, tükenmez kalem defter gibi malzemeleri ekledim çocuklar için. İki  koli oldu Allahın izniyle. Belediye ile Site Yönetimi  işbirliği yapmış, günde 2 kere gelip toplanan kolileri alıyorlarmış, blok kapılarına bildiri asılmış. Gönül rahatlığı ile teslim ettim. Görüyorum ki benim gibi herkesin kafası karışık gönderilerin yerine ulaşmaması konusunda. Bu konuda benim gibi site'de yaşıyorsanız yönetimden yardım isteyebilirsiniz. Aynı şekilde muhtarlıklar yakın civar okulları bölgenizdeki Belediyeler de gönderilerin doğru ellere ulaşması için doğru adresler. Van Valiliğine Kızılay'a Akut gibi kurumlara  ve orada kurulan kriz masalarına güvenmek durumundayız kendimiz elimizle götürüp tek tek hane hane teslim edemedikçe, bu bizi demoralize etmesin. Bizim düşündüğümüzden ulaşmasını istediğimizden geç ulaşacaktır hepimizin gördüğü gözlemlediği organizasyon bozukluğu gibi şartlar altında ama bunun hesabını yapma zamanı olmadığını düşünüyorum.
Herkes ne yapıyoru düşünmekten çok ben ne yapabilirim deyip bir şeyler yapabilmek adına ve çocuklar için örmeye ve paylaşmaya devam ediyorum. İlkini örüp koliye yetiştirdim bile, darısı diğerlerinin başına.



25 yorum:

  1. Ellerin dert görmesin arkadaşım, sağol. İnşallah ihtiyaç sahiplerine hemen ulaşır:)

    www.gulenmutfak.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. fiammacığım allah senden razı olsun.bir damla bile olsak birleşe birleşe göl oluruz.şimdi tek yürek olmak zamanı.ben de karınca kararınca birşeyler yaptım.rabbim oradakilerin yardımcısı olsun sevgi ile kucaklarım

    YanıtlaSil
  3. Ben de haberi alır almaz kalktım kazak, kaban, pantolondan oluşan kolimi hazırladım, ertesi sabah da gidip baroya teslim ettim. Şehitler için bişey yapamadım, ama bu felakette bişeyler yapmalıyım oturamam dedim. Bizler memleket sevdalısı insanlarız. Çok şükür vicdan sahibiyiz, çok şükür hala yardım etmek için çırpınan, tanımadığı insanların acısıyla kavrulan kalplere sahibiz. Senin de ellerine sağlık fiammam, çok iyi yapmışsın. Allah emeklerimizi zayi etmesin.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili arkadaşım eline sağlık.Benimde alt kat komşum dolaştı apartmanı battaniye,bebek maması bisküvi ve kışlık giysi toplandığını söyledi bizde battaniyeleri 99 depreminde verdiğimizden kalın giysi şal,manto gibi şeyleri hazırladık CHP nin bir merkezi var arka sokakta onlara teslim ettik umarım ellerine çabucak ulaşır bere organizasyonuna bende katılmak isterim.Teşekkürler bu kampanyayı paylaştığın için.Sevgiler
    Esra

    YanıtlaSil
  5. Güzel yürekli,güzel kadın.Seni çok seviyorum biliyor musun?

    YanıtlaSil
  6. Muhtaçlara yarar inşallah. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. ellerine,yüreğine,emeğine sağlık arkadaşım.sen yazmışsın zaten ne güzel herşeyi.bana da bravo demek düşer...

    YanıtlaSil
  8. İnşallah yerine zamanlı ulaşır ve ihtiyaç sahiplerine bir nebze moral olur gönderdiklerimiz canlar. Söylenecek çok şey var, herkes halen kendini aklama peşinde, halen savunmada. Taş üstünde taş kalmamış köylerde, bu toplumdaki yağmacı zihniyet kırılmalı. Bu nasıl bir vicdandır ki kızılay çadırını para ile satmaya çalışıyor adam bu akşamki haberlerde belki de kendi gibi bir depremzedeye. Bir de yemin ediyor üstelik ikna etmek için. Elimizdeki malzeme malesef bu.İçim acıyor memleketimin manzaraları karşısında.

    YanıtlaSil
  9. Gönlüne sağlık canımcım .....

    YanıtlaSil
  10. Fiammacığım ellerine, gönlüne sağlık ben de dün üç koli yapıp gönderdim. Kolileri ücretsiz gönderiyoruz diyen kargo, battaniye, çadır ya da soba değilse ücret alıyoruz dedi, sürekli çalıştığımız firma olduğu ve ben ciyakladığım için ücretsiz gönderebildim. Umudum hep içimde var gönderdiklerim birilerini ısıtır, oyuncaklar çocukları eğlendirir diye hayal ediyorum, kötü şeyler getirmiyorum aklıma umudumu kaybetmek istemiyorum.

    YanıtlaSil
  11. Ellerine sağlık Fiamma' cım. Dilerim senin de söylediğin gibi ihtiyaç sahiplerine zamanında ulaşır...

    YanıtlaSil
  12. Sevdacığım ilerleyen günlerde bu uygulamayı da sıcaklık geçtikçe kaldıracaklar görüşündeyim lakin ptt kargo ücretleri diğer firmalara göre uygun.Yapacağız artık bir şeyler ciyaklamakta dahil buna. Kızılay giyilmiş eşya kabul etmiyormuş, lakin Istanbuldan tekstil firmalarından bir hayli yardım gidiyor bildiğim kadarıyla fakat ortam kaotik olunca gönderilen her yardım yetersiz kalıyor bu yüzden.Özellikle köylerde herşey toprak altında ve kullanılmayacak durumda temiz giydiğim bir hırka sarındığım bir şal bir yarayı sarsın yeter. Bu yüzden devam.. devam..

    YanıtlaSil
  13. Canım ellerine ve yüreğine sağlık. Ben bu sefer pek bi tembel çıktım. Annem, kurs, ev, iş ve blog arasında sıkıştım kaldım galiba. Bu kez ihtyç sahiplerine SMS lerle destek olabildim kendimce. Bu aralar bana 24 saat yetmiyor....

    YanıtlaSil
  14. Slam, How are you dearest! When i saw earthquake disaster in TV news, I feel so sad to see all this!First i check the map of Turkey to see my friend's location, I have soooo many friends there in Turkey via blogging! & I LOVE you all my dear friends.. You know Muslims are like one body,when one part is of body get injured the whole body feels pain! the same way,i feel pain for all victims..
    We Pakistanis are with Turkish people in this sad time! InshaAllah everything will recover soon but the loss of innocent people will not be recovered! Allah bless them all Jannat,InshaAllah
    You are a very kind hearted person, You are doing great my seety! Allah bless you with lots of Love & Care!

    Khadija from Pakistan

    YanıtlaSil
  15. Dear Khadija,
    We had a big earthquake. Damaged morale. Now we are trying to heal the wounds. Van is in eastern of Turkey.
    the pain of people who lost their lives in the hearts of us all.Thank you for your prayers. Allah bless you .Thank you. Fiamma

    YanıtlaSil
  16. Dilekciğim hiçbirşey az değildir böyle zamanlarda herkes yapabildiği kadar yüreğine kesene sağlık canım. Hiç bir şey yapamam, benim yapacağımdan ne olacak ki dememek asıl olan.

    YanıtlaSil
  17. düşünceli ablam bnm :) ellerine saglıkk kesinlikle son yorumda o kadar güzel yazmışsın kii elimizden ne gelirse yapmak gerek..benim yapacagımdan ne olurki demek yerine:)

    YanıtlaSil
  18. inşallah ulaşacakları yerlere ulaşmıştır...Yüreğine sağlık ...
    Hepimiz elimizden geleni sonuna kadar yaptık kış kıyamette çadırlarına kavuşup ısınırlar inş..Hayat bu yıl onlar için çok zor olacak ne yazık ki :(

    YanıtlaSil
  19. fiammacığım kapıda sadece 10 tl.ödüyorsun herkese açık bir kermes gelmeni tavsiye ederim diğer kermeslere benzemiyor.masalar hollanda,belçika,ispanya amerika vs.gibi ülke kadınlarının ürettikleri işlerle sergileniyor.birde rahibelerin yaptıkları var.gene de sana kalmış kocaman sevgilerrrrr

    YanıtlaSil
  20. ne kadar üzüldük, ne kadar ağladık Van için :(
    bizler burada örmekle yetiştiremeyeceğimizi görünce, elimizde hazır ne varsa alelacele gönderdik..özellikle de kaban.kaban ve battaniye..
    zaman olsa çorap da çok güzel örerim ben ama bir koli çorap hazırlayana kadar çok üşür onlar :((
    en acil herkesin iki kabanından birini topladım burada, koliledim yolladım..
    kıyamam ben o kardeşlerime :(
    yine gözlerim doldu ya..
    ooofff can off..Allah bir daha yaşatmasın diyeceğim ama, öyle de pis bir bölgede yer almış ki ülkemiz, tam deprem hattı :((
    Allahım sen koru yarabbim..

    YanıtlaSil
  21. Allah yardımcıları olsun ne kadar çok çektiler..hala depremler devam ediyor :(

    YanıtlaSil
  22. Fiamma' cım, nerelerdesin sen, neler yapıyorsun?

    YanıtlaSil
  23. Cebimdeki Renklerciğim, günlük koşturmacalardan nefes almaya uğraşıyorum canım. Üstüne bir de grip oldum ama şimdi iyiyim.Bayağı ara verdim farkındayım ama yakında yazmaya başlayacağım hepinizi özledim.

    YanıtlaSil
  24. Ben de özledim, herkes de özlemiştir eminim. Gelmiş geçmiş olsun hastalık. Bekliyoruz o zaman :)

    YanıtlaSil