.

.

9 Mayıs 2011 Pazartesi

Brezilya Ganimeti-4 :))

Ayy neredeyse abla yeni bir yere uçacak ben halen Brezilya ganimetlerindeyim:))

Ama bunların bir kısmı  ne diyeyim belki en sevdiklerimden. Etnik figürlere her daim ayrı bir sempatim olmuştur, şu kandıraviçelerle de, punchlarla da hatta boyayarakta mutlaka sevdiğim arşivlediğim etnik figürlerden bir seri yapacağım.

İpek kumaş üzerine el boyaması ile yapılmış, kartpostal olarak yapmışlar ama ben çerçeveletip asacağım onları:))





Gelelim aşağıdaki objelere;Biri tahta üzerine boyama yapılmış bir diğeri ise seramik karoya. Atık malzeme nin her türünü iyi değerlendiriyorlar, bu işin en güzel yanı. Sanatçı ruhlu insanlar, pazarlarda bile anında boyayıp satan insanlar çokçaymış. Bu tablolarda resmedilen Rio'nun varoş kesimi ya da gerçek anlamıyla gecekondu mahallesi... Favellas denilen gecekondu turları düzenleniyormuş gece gündüz buraya... Ablamla kmlerce uzakta ilk kavgamızı da bu favellas yüzünden yaptık. Ben gmail kullanıyorum o da her günün sonunda bize günün özetini çıkaran resimli mailler gönderiyor. Buraya kadar herşey iyi hoş. Her gelen turist mutlaka gidiyormuş bu yere, o da gitti tabii kusur kalır mı?  Şuu Favellas'ı Rio'ya gitmeden sokak sokak bilir hale geldim neredeyse sayesinde... Sokaktaki çocukları, evleri, kadınları, adamları tek tek çekmiş, neredeyse adres adres kim nerede oturuyor bileceğim o derece yani bıraksınlar bana nüfus sayımı bile yaparım resimlerden yani o kadar abartmıyorum:)) Resim boyutları büyük, tek tek zaten zor açılıyor net yavaş bir de aynı sokakta daire kapılarına kadar çekince cırtlamaya başladım avaz avaz, yani Rio da gezip gördüğün başka yer yok mu senin, okyanusu çek,pazar yerlerini çek, plajı çek diye) Evet ilginç bir yapılaşma örneği, bir dağın yamacına yaslanmış gibi bizdeki dere yatağına kurulan evler gibi derme çatma rengarenk veya boyasız evler,merdiven sokaklar, fakirlik, çaresizlik, düzensiz yapılaşma yapılaşma denebilirse eğer, bizdekinden az çok farklı  merdivene açılan kapı ve pencereleriyle sırt sırta evler ama 100 lerce resim olunca haksız değilim yani. Zaten Istanbulda yeterince görmüyor muyum, camı açıp bakmam yeter. 
Benim gibi Riolularda şikayetci bu durumdan, Google Maps'le de netteki uydu görüntüleri yüzünden kent meclisi arasında kriz çıkmış. Riolulara göre Rionun sadece %4 lük bir alanıyken, yabancı kaynaklara göre 6 milyon nüfusun 3  milyonu bu yerleşim bölgesinde yaşamakta. Bir kesim Rio'nun bu yapılaşma ile tasvir edilmesine karşı çıkarken bir diğer kesim de akın akın turist taşıyor bu yerleşim bölgesine. Vallahi o kadar resimle boğuşmasaydım ,şu objeler daha bir farklı gözükürdü gözüme belki de şimdilik bunları gözümün önünde bir yerlere asmamalıyım ki sinirim depreşip durmasın.




Ve bu yazımın son objesi bir buzdolabı magneti yine seramik üzerine bir çalışma..Aslında 3-5 parça var bunun gibi minyatür tarzı çok küçük olunca almamış ne hikmetse makina...Buram buram kahve kokuları geldi burnuma sizler bu yazıyı okurken ben kahve içmeye gidiyorum vakitli vakitsiz olacak ama olsun...

11 yorum:

  1. Bence sen o ablaya takıl. Kim bilir neler görür ne ganimetlerle dönersin gittiğin yerden:))

    YanıtlaSil
  2. Brezilya merak ettiğim ülkelerden, en çokta Küba.Güney Amerika ülkeleri her zaman Amerika'nın arka bahçesi çöplüğü olmuş ama şu anda daha iyi yönetildiklerini düşünüyorum.Ganimetlerini yayınla Fiammacığım, ben değişik kültürlerden değişik şeyler görmeye bayılıyorum.

    YanıtlaSil
  3. Yol çok uzun benim harcım değil malesef özellikle ülkenin hava şartları sıcak olunca:( Küba yı ben de görmek isterdim. onlar arjantin ve paraguay yaptılar bu gezinin sonunda Nazancığım. Ben de gittiğim ülkelerin çarşı pazarlarını gezmeyi severim öyle mağaza değil yaşanan halk pazarlarını, ablamları bit pazarına bile gönderdim brezilya'da:)))
    Gitmem onunla Adadenizim, almaz bana ganimet o zaman, tartışıp dururuz bir de:))

    YanıtlaSil
  4. böyle etnik figürleri ben de çok seviyorum, bakalım abla bir dahaki sefere nereye gidecek?

    YanıtlaSil
  5. Güldürdün beni Noblesseciğim nereye gidecek diye:) iplerini koparsa İran,Irak,Afganistan ben en azından bunları biliyorum ama sırasını bilmiyoruz daha...

    YanıtlaSil
  6. Ay ne güzel dalmış okuyordum elimi çeneme dayamış, niye bitti ki, rahatım bozuldu, şimdi parmakları çalıştır yaz :(
    Sana etnik kanaviçe şemaları göndereyim diyeceğim ama, en iyisi sen gelirken yanına bir flash bellek al, istediklerini yüklersin benden olur mu şeker :)

    YanıtlaSil
  7. :)))Alemsin Banucam, bak başlarda yakınıyordun benim uzuuun yazılarımdan şimdi alıştın elin çenende daha diyorsun yani:)) Hımm bunu aklımda tutayım biz de aksiyon hiç bitmez:))AAA etnik kanaviçe şeması mı da varmış, bir tanecik gönder örnek olarak ilham alayım bakim nasıl bir şey imiş.Ayy aklımı takma şimdi ben bu gece ne yazı göndermişsin daha gidip ona bakacağım Allah Allah yaa:))

    YanıtlaSil
  8. These are so nice,colors are totally gorgeous..i like your choice,CREATIVE ^_^

    YanıtlaSil
  9. ablacığım afiyet olsun sana, bu etnik çalışmalı desenleri çok sevdim.Kesinlikle tablo olarak hrika olurlar. hepsini güle güle kullan

    YanıtlaSil
  10. Sabah kahvesine geldim.Güzelliklere bakar,satırlarına dalar içerim bi güzel :)

    YanıtlaSil
  11. Those're not my choice but thank you dear Khadija:)
    Ben de yapacağım etniklerden özellikle de ne zaman bir bilsem yeteneksizinciğim:))

    YanıtlaSil