.

.

22 Kasım 2014 Cumartesi

Aşure Yalellisi

Özlemişşşşşler beniiii:)) Banuuuuuuu duy bak duyyyyy da uzun yazma bayıltacaksın beni diye yakınma bendenizden!  Şımarayım azıcık da bari ayar çekeyim ben bu beni özleyenlere:)) 
Durun kaçmayın yaaaaaa Yalelli paylaşacağım, özlem gidereceğiz işte daha ne istiyorsunuz, yok yok Ispanak Yalellisi değil, bu yeni, hani mutlaka yaptıklarınızdan ama hatırlatmak baabında:))



Evetttt, neredeyse bitti bitecek Muharrem ayı hatta yarın bitiyormuş:( En sevdiğim aylardan olur kendileri ki bu ayda evlerde pişen o nefis tad Aşure yüzünden. Kızı olan evlerde mutlaka pişirilirmiş diye bir gelenek varmış, nedendir bilmem ama bizim evde tık yok kızlar gitsin diyeyse oturup duruyoruz işte evcağızımızda bir yere gideceğimiz yok da kız oğlan farketmez mutlaka pişer bu güzel tad. Evin bereketidir, haneye de dağıtılan evlere de bereket getirir ben onu bilir onu söylerim.

EEE bizim evin halleri nicedir peki aşure zamanı, durun tahmin etmeyin ben size anlatıvereyim. Annem yaşı icabı biraz pişirme seramonisinden dolayı gözünde büyüterek isteksiz başlasa da pişirme ve dağıtma bittiğinde büyük bir ferahlık hisseder ve bu yılda kaynatabildiği, elinin ayağının tuttuğu, aklının tarifi unutmadığına şükreder. Hane halkının diğerlerini hiç anlatmayayım, onlar yiyicidirler ve şekeri az mı olmuş acaba, nar bulamadınız mı, kayısıları neden bu kadar iri doğradınız, portakal da giderdi içine, Egeliler susam da kavurup koyarlar üstüne, soğuyunca daha güzel olur falan deyip ya da bunların hiç birini söylemeden gider gelir hopur hopur yerler, en kötü ihtimal eski oturduğumuz evdeki komşumuzun kurban eti ile yapıp bize dağıtılan tuzlu aşureyi anar, ilk tadan bendeniz olduğunu suratımın ifadesini hatırlatır ve o neydi ya öyle diye mırıldanır dururlar. Bendeniz külkedisi ise, malzeme temininden onların alınıp taşınmasından, eskaza eksik alınan bir malzemeden sorumlu tutulmaktan, büyük ve ayrı kaplarda, yıkanmasından, ıslamasından, ayıklanmasından arada dağıtılacak kapların ayarlanmasından, onların alınmasından( Ki bu sene Carefour'un kapları çok hoşuma gitti eğrilip bükülmediler ama daha şık olabilirler) gidip gelip pişer ayak çeşnici başı olmaktan ve kapları tepsilere yerleştirip üst süslemelerinin yapılmasından, nihayette blok blok ve hatta daha uzaklara araba ile dağıtılmasından sorumlu tutulurum. Ama azmetmek böye bişi olsa gerek ki sonunda ben de hem huzur duyar hem de mutlu olurum yiyeceğim bir kase aşureden. EEE bir başka ritüelim daha vardır aşure zamanları ki o kadarcık da kaprisim olsun değil mi ama? Evet efendim her yıl aşurenin yanında dişlerim dökülmesin, ağrımasın diye bir de kendime diş buğdayı yaptırırım:)) Yani buğday aşureliklerden mutlaka fazla tutulur bendenizin diş buğdağı için. Tarçını genel olarak pek sevmesem de tad olarak, buğday, şeker, tarçın ve nardan oluşan bu basit ama muhteşem tatlıyı canım çeker durur çok çocuk üreten bir aile olmadığımızdan.
Sana neler oluyor Fiamma!!! Hızlı verdiğin kiloları hızla alacaksın dediğinizi duyar gibiyim bu kadar tatlı dünyasına el atmışken. YOk yok endişelenmeyin 2 tabak aşure hakkımdan diş buğdayı yüzünden vazgeçecek değilim, bu kere diş buğdayımı tuzlu yapacağım hatta salata olarak faideli bir gıda olarak hayatıma katacağım. Yani buğday yalellimi sizlerle paylaşacağım ki her iki tat da denemeye değer hatta aşure zamanları beklemeden de sık sık çay sofralarına, akşam yemeklerine eşlik edecek yapımı kolay bir tat.

Aşureleri dağıtıp ferahladıktan sonra sıra buğdaya geldiğinde kendimi disipline edip diş buğdayı yapmak yerine salata olarak değerlendirmeyi uygun buldum. Bunun için buğdayı 2 ye bölerek bir kısmını  yoğurt, 2 diş sarımsak, bol dereotu, azcık zeytinyağı, limon, tuz, kırmızı toz biber ve kornişon turşu ile karıştırıp ilk mamamı hazırladım. 

Kalan kısmı içinde ocakta kırmızı biberleri közleyip ufak ufak doğradım, kornişon turşu, dereotu,bol taze soğan, nar, köz kırmızı biber, limon, nar ekşisi, zeytinyağı, tuz ilave ederek hepsini harmanladım ve kısa sürede 2 ayrı lezzetle soframızı sağlıklı bir şekilde şenlendirdim...

Bana da deneyeceklere de afiyet olsun.


EE hani bunun 1., 2. 3. yalelli yazısı bu kadarcık mı  tek bir yazıya mı sığdırdın diye mızmızlanmayın. Bu yalelli tek yazı halinde, habire dizi yazacak değiliz yaaaaa, dağılın güzellikler, dağılın her an vazgeçerim burnunuzdan getirtmeyin bana:))

6 yorum:

  1. Allah kabul etsin , ellerine saglik Fiammacim her ne kadar aşureyi sevmesemde ben de her sene yapmaya gayret ediyorum hem bereketi için hem de ev ahalisi bayıldığı için.Ben o kadar bakliyatı tatlı olarak düşünemiyorum tuzlu yapılsa severim büyük ihtimalle :)
    Ben de yarın yapacağım ,son gününde yakalayacağım.
    Seriler devam etsin ama . Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurhancığım sen evdekiler aşure yaparken kendine de benim tuzlulardan bir tanesini yap, şimdiden Allah kabul etsin, sevabı bereketi hanene ve elinle dağıtıp yedirdiklerine yazılsın.

      Sil
  2. Ben tembelimdir her yıl yapmam .Bu yıl yapayım dedimse de apartmandan gelenleri yemekle iktifa ettim efendim. Lutfedip bir kase de bize yollasaydınız dedim Fiammacığım...Tomo öncesi gece yine ve hepsine bedel bir sancı gecesi geçirip henüz toparlanamadım bile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nalanım bize pek dışarıda gelmedi 1-2 komşu dışında ama güzeldir paylaşmak ve dağıtmak ahh keşke gönderebilseydim keşke şifa olaydı senin şu günlerine:(

      Sil
  3. Çok severim aşureyi Şule! Aynı şehirde olmadığımıza bir kere daha üzüldüm bak. Hani evlere servis falan, itiymiş valla. Diğer tarifleri de aklımın bir köşeciğine yazdım. Sağol canım.

    YanıtlaSil
  4. Büyük bir keyifle başladım okumaya ama harbi kısa tutmuşsun bu kez kuzum. :)
    Allah kabul etsin hepsi ellerinden geçmiş aşurenin ellerine sağlık, bereketli olsun.

    YanıtlaSil