.

.

5 Şubat 2012 Pazar

Neye niyet neye kısmet...



Evet pes ettim ama 2 gün direndim bu da başarıysa başarı :)) Kış günü herkes eve kar nedeniyle kapanınca dadandılar hamur işlerine. Bense ne kadar mutfaktan uzak durmaya çalışırsam çalışayım 724 KM uzaklıkta kâr etmiyor şu ekran sayesinde, gözüme gözüme sokuyorlar pohaçaları, üstelik nar gibi kızarmışlar. Onun kanına kim girdi bilmiyorum ama Sevgili Cebimdeki Renkler açtı bu işi başıma. Vallahi bugün pek hamaratlığım üzerindeydi. Önce üstten üsten günlük ev temizliği, ardından ütü, ardından semt pazarı ile sabah programımı tamamlayıp eve geldim ve pohaça yapacağım diye soluk soluğa pazar malzemelerini yerleştirdim ve mutfağa girdim. Saat 14.00 olmuştu malzemeleri önüme dizmeye başladığımda lakin her evde bulunanın aksine ben de kuru maya yok yaş maya vardı,tam buğday unu ne diye aranmadan mevcut unu kullanmaya karar verdim ve  elimde olanlarla da olur diye işe koyuldum. 40 gr yaş mayadan 1 çeyrek ayırıp kalanını, ılık süt ve şekerle mayalandırdım. Sevgili Cebimdeki  Renklerin tarifini aynen uyguladım ve mayalanması için buzdolabına strechleyip koydum, 3 saat bekleyecekmiş. Ama zaman az çay saatine yetişmesi bu durumda imkansız, ani bir kararla hamuru buzdolabından çıkarıp kaloriferin üstüne koydum bu defa ve25 dakika mayalamaya bıraktım. Zamanla yarışıyorum adeta oldu saat 15.30. Hemen hamurdan rastgele parçalar kopararak bir tepsi sade, bir tepsi de peynirli yaptım. Tekrar beklemesi mayalanması gerekiyormuş, pişme süresini de hesaba katınca çay saati 18.00'lere kayacak, evdekiler tepemde git gel bekliyorlar, daral geldi bana mutfaktan adam kovalamaktan, 2 tane küçük fırını aynı anda yakıp kapakları açık olarak ısınıncaya kadar tepsileri yerleştirdim içine. Fırınını iyicene ısınması 10 dakikayı aldı, aynı anda kapakları kapattım ve 180 derecede üstleri kızarıncaya kadar pişirdim, puf puf kabardılar enfes bir görüntü. Bu arada annemle çayı demledik,  eldivenleri takıp fırından pohaçaları çıkarmıştım ki baskına uğradık. Bade ile  Buse hanım annesini babasını teyzesini alıp bize  surpriz yapmışlar, minicik parmakları ile kapıyı çalıyor. Bağrışlar çağrışlar arasında çay sofraları kuruldu ev şenlendi.  Pohaçalar pohaça niyetine büyük bir beğeni ile yenildi, kalanlardan paketlenip gelemeyenlere gönderildi.
Sıfır sıfır elde var sıfır daaa ben pek bir şey anlamadım bu pohaçadan:)) Herkes bir iltifat pohaça niyetine yedi yemesine de ben pohaça yapacağım derken bütün bu kardığım malzemelerle ortaya bildiğimiz klasik pohaça tadında bir şey çıkaramadım. Lakin çok güzel leziz sandwich oldu benimkiler. Tekrar yapar mıyım evet yaparım hem de ayıla bayıla ama sandwich olarak yaparım.
Yazıyı hazırlarken gittim geldim baktım Sevgili Cebimdeki Renklerin resimlerine bir daha bir daha ama yok onunkiler resmen pohaça. Diyeceğim o ki benim yaptığım gibi tarifi uygularsanız sandwich, Sevgili Cebimdeki Renkler'in yaptığı gibi uygularsanız pohaça oluyor, haberiniz ola. Tercih size kalmış hangisini canınız çekerse onu yapıverin yani:))




27 yorum:

  1. Eline sağlık, pufuduk pufuduk olmuşlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Sevgili Boncukçucuğumi pufuduk oldular ve hazır aldığımız sandwichlerden bile güzel oldular:)

      Sil
  2. Neyse ne.Ben bunlardan istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi Tülinciğim neyse ne aynen ben de öyle dedim. Bade'nin babası pohaça pek sevmez ama bunları ayıla bayıla yedi. Yanlız bekleme süreleri değiştirir mi işi bilmiyorum ben gibi sabırsızların harcı değil mayalı hamurlar:))

      Sil
  3. Çok güzel görünüyor Şule ablam. Şimdi şöyle düşünüyorum. Yanında mis gibi beyaz peynir, domates,salatalık. Fırından yeni çıkmış sıcacık sevgiyle yapılmış bir poğoça ve yanımda siz dostlar. Daha ne olsun değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi öyle ortamda ben taze maze bakmam bayatına da razı olurum Dİlekciğim, amma en sevdiğim sofradır kahvaltı sofrası hele ki dostlarla şenlenirse uzar gider akşamı bulur başından kalkılması. Veee o zaman bir ölçü de yetmez bunlardan:)

      Sil
  4. Bu soğuklarda ne güzel gitmiştir. Fırından çıkmış el yakan poğoçalar, çay ve sevdikleriniz......

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi bizde soğuk değildi dün harika bir hava vardı üstelik Saadetciğim, pazardan kendimi alamadım sonra bir de komşuyla beraber sahile indik üstelik:))Ama iyi ki yapmışım içimemi doğdu ne, bayılıyorlar kapıyı çalıp bizi şaşırtmaya, siz yaklaşınca bir haber verin biz yine şaşırmış gibi yaparız diyorum da onlarda 35 yaşına gelselerde halen çocuk vallahi gülüp eğleniyorlar bizim bağrışımız, sevincimiz ve telaşımızla:))

      Sil
  5. eminim nefis olmuştur, sıcacık çay ve peynirle...ellerine sağlık Fiammacım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Noblessem dene vallahi:)) çok güzel oluyor hep de taze taze yenince tadına doyulmuyor.

      Sil
  6. amanin poğaçalar ye beni diyor.ama ben yokum.isterim senin ellerinden,afiyet şeker olsun fiammacığım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havalar açsın yapar getiririm Serpilciğim:))

      Sil
  7. Kalp kalbe karşıymış, bende cumartesi denedim Şuleciğim.Tadını çok beğendik, bizimkinin tadı poğaça sandviç arası oldu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy Nazancığım güldürdün beni sende mi Bürütüs:)) Bizde tadını beğendik, zaten hep sandwich yapma merakım vardı da üşenir dururdum, isabet oldu yani. Size de afiyet olsun sen beklettin mi yani sürelere sadık kaldın mı?

      Sil
  8. Çok güzel gözüküyorlar ellerine sağlık ancak uzun süre hamurla oynamayacağım geçtiğimiz hafta tam 5 gün bizim delikanlı ile hamur açtık börek,mantı,poğaça açma vb yaptık aldığımız kilolar bir yana bileklerim ağrıyor
    Selam ve sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serapcığım vallahi kış eve kapanınca biz de hamur işlerine dadandık sıkıntıdan. Ben de mantı yaptım arada derede, ardından ekmek hamuru, ardından yufka börek derken ipin ucu kaçtı iyicene biz de de:))

      Sil
  9. Aslına bakarsan tek farkı sen daha küçük parçalar yapmışsın, bir de beyaz un kullandığın için rengi daha açık olmuş. Ama nefis görünüyor Fiamma' cım, kısmetliymiş bak kaç kişiye mama olmuş. Nefis nefis :) Afiyetler olsun :)
    Kış olunca yiyoruz bi sürü karbonhidrat ya, ne yapalım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rengimmmcimmm ben sana demiştim 2 gün direneyim sonra yaparım el mahkum diye değil mi? Ben aceleciyim bu pohaçaya sabahtan başlamak gerekirmiş pazara gitmeden mayalasaydım zamanlama da iyi olacaktı neyse bir dahakine tam tarifi uygularım. Bade öyle yiyen çocuk değil ucundan aldı biraz, diğerleri sevdiler ama asıl halaya yapmak lazım o boş sandwich e bile asla hayır demez. Teşekkürler can tarif için:))

      Sil
  10. Of yaaa canım bi çekti ki şöyle peynirli bir poğaçayı, ne zamandır yapsam diyordum zaten, yapsam mı kiiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Banyoyu da bitir ondan sonra yap şöyle annenle karşılıklı çay keyf yapın. Lakin yarısı kadar yap çok oluyor.

      Sil
  11. gerçekten çok güzel kabarmış. gayette hoş gözüküyor. ellerinize sağlık. yiyenlere de afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  12. seems yummy :) did you bake these? hmmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yes ı did, dear. Also taste is yummy too:))

      Sil
  13. ay şulecim benim bunlardan yemem lazım...
    ay açılın kızlar...
    yaw yanına çay yoksa ben iki dakikada demleyeyim, hemen geliyorum...

    YanıtlaSil
  14. Gel Figen Ablam gel, ama haber ver çünkü bu mayalamanın en zor yanı zamanlama:)) hiç rahat vermez bize iki laf edelim diye kalk otur yaptırmaktan, ben hazır edeyim o kısmı fırın başında bekleriz beraber pek lezzetli oluyor.

    YanıtlaSil
  15. hamur işleride sevilmicek gibi değil türk mutfağında malesef:)))

    YanıtlaSil