.

.

19 Aralık 2011 Pazartesi

Pazar Sazanı:))

Bu yazıyı Sevgili Adadenizim için aleltecel hazırladım:)) Nasılda eş zamanlı ,eş uğraşlı işlerle uğraşıyormuşuz meğer Sevgili Saadetciğimle...

Ahh efendim ahh, ne siz sorun ne ben söyleyeyim diyeceğim ama anlatmadan da duramayacağım. İçim kalktı bir kere yerine de oturmuş değil halen:) Hani bazen diyorsunuz yaa ne güzel yazıyorsun, yazdıklarınla bizi güldürüyorsun diye yine siz gülmeye devam edin de ben saçlarımın diken diken olmuş haline çözüm arayıp durayım.Vallahi ben yazarken hiç konu sıkıntısı çekmiyorum çünkü etrafımda geliştirdiğim her olay traji komik bir hal alıyor elime geçince:))


Gelelim bugünün kıssadan hissesine;
Yaklaşık 2-3 ay önce bir akşam üstü her hafta kurulan yakınımızdaki semt pazarının içinde kumaşçının önüne geldiğimde zınk diye durdum. Malum hobilerin olunca dikiş nakışı da sevince koşturmacanda olsa bu tür yerler seni mıknatıs gibi çekiyor. Yanlız bir huyum var ki alerjim yüzünden  pazar yerinde yığın kumaşlara dokunamam, satıcıdan rica ederim o da benim için aktar dökter eder ben de gözümle çok fazla ellemeden bakarım. Yine öyle oldu, rica ettim benim için aktar dökter etti satıcı, en altlardan bir kumaşın ucu görününce onu itiştirerek daha açığa çıkardım. Bu siyah dantel likra bir parça kumaştı. Bazen çok güzel parçalar çıkıyor arsından ama özelikle sabah saatlerinde. Elimde tuttuğum kumaş  enfesti, bu yıl son moda olan danteldi. Ayy günü bu saatine kadar satılmadan nasıl kalmış diye de sevindirik oldum.Daha orada ödeme yapmazdan evvel ne hayaller kurdum bir bilseniz. Bir pantalon üzerinde giyebileceğim kapişonlu spor bir gömlek türü ceket mi dersiniz, şu an kesip biçtiğim gibi bir elbise mi dersiniz, yoksa modern bir yelek tunik mi dersiniz. Hayal buu kumaş eve gelmeden kaç şekil aldı varın siz de hayal edin. Neyse sanırım 15 TL gibi bir rakkam ödeyip kumaşı aldım, eve geldim. Acele etmeden en fazla yapmak istediğim şeyi yapıncaya kadarda diğer stokların arasına kaldırdım:))
Taa ki geçen perşembe akşamına kadar:)) Yeni yıla girmezden evvel daha önce sizlere Erken Yeni Yılım yazımda  bahsettiğim gibi  her yıl mutlaka bir günümüzü  dostluklarımızı 43 yılı aşan  bir süre sürdürdüğümüz 5 arkadaş birbirimize ayırırdık. Velhasıl kelam  o akşam kızlarla toplandığımızda giyerim şıkşıkıdım olurum diye diye kumaşı çıkardım ortaya. Dümdüz bir siyah elbisenin tamamına  monte edecek elbiselerin kollarını kesip çıkaracak dantel kol takacaktım özetle. Serdim yere önce elbiseyi ardından kumaşı, tık tık kestim ve elbisenin üzerine gelecek kısmı elde dikmeye başladım.(Yanlız bu aşamalarda daha olayın vehaletinin farkında değilim.) Sürfülesi filan bitti, sıra kolları kesmeye geldiğinde ellerime bir baktım ki zifir kara. Allah Allah nereden geliyor bu karalık diye araştırdıkça kumaşın sadece ellerimi değil tutunduğum her yeri, kapı kollarını, dizlerimi dahi boyadığını gördüm. Dehşet bir haldeydim. hemen  kesilen parçaları torbaya koyup işi gücü bırakıp ortalık silmeye geçtim tabii. Bu arada bir ara kumaşı da tuz sirke karışımına yatırdım. Lakin sonuç fazla değişmedi. Bunun üzerine internette araştırmaya girdim ve Fiske diye sabitleyici bir madde kullanılması gerektiğini öğrendim. Cumartesi koştur koştur Beşiktaşa fiske almaya gittim. aldım geldim suya basıp 2 saat kadar beklettim. Yıkadım kurutttum tekrar. İçime sinsin diye bu sabah bir kez de makina da yıkadım, halen istediğim emin olabileceğim sonucu elde edemedim:(( malesef ki:(  Bir tek sıkı bir ütü kaldı ki o da sabitleyebilir( mi? acaba)



Benzer bir durumu Sevgili Adadenizim de nevresiminde  yaşamış işte bu yüzden yardımlaşalım sizlerde fikir verin bize diye bu yazıyı hazırladım. Bir gün herkesin başına gelebilir. Sonuçta istediğim gibi olmazsa ben atacağım kumaşı Adadenizim gibi, tüm hevesime rağmen ama atmazdan önce her türlü öneriye açığım artık denemeyeceğim hiç birşey kalmadı elimde paralansa bile. Allahtan farkettim yaa farketmeyip umursamayıp giyip bir yere gitseydim nice olurdu halim düşünebiliyor musunuz? Özellikle davetlerde iskemleleri giydiriyorlar açık renk kumaşlarla düşünsenize oturup kalktığı her yere leke çalan biri olmakda vardı işin sonunda.Lakin ben merak ediyorum, bu pazarlarda genelde top sonu kumaşlar satılıyor topun diğer kısmını da birileri alıp kullandılar, onlar ne yaşadılar acaba?
Sonuçta halen yapmak istediğimden vazgeçmedim yeniden kumaş alıp bir başka bahara deneyeceğim tecrübelerim ışığında inatla:))


25 yorum:

  1. Hikayeni ibretle okudum Şuleciğim.Bazı kumaşlar böyle iğrençtir, yıkarsın yıkarsın yine renk verir.Acaba akacağı kadar aksa da tekrar siyaha boyasan?Kendin boyayınca akmaz da.Aklıma geldi işte..

    YanıtlaSil
  2. çok kötü olmuş:( o kadar heveslenip sevindikten sonra bunu yaşamak zor olmuştur. umarım ütü işe yarar:)

    YanıtlaSil
  3. Demişsin ya "kumaşın gerisi alan napmış" diye. Aynısını ben de düşündüm. Benimkinin de mutlaka gerisi vardır. Ve büyük ihtimalle çarşaf olmuştur bundan. Onlar naptı ki. Krem diye açık renklilerle yıkadılarsa hallerini düşünemiyorum bile...

    Dantel güzel görünüyor. Kıyafetten vazgeçersen şöyle abajur kaplayıp süslemekte kullanılabilir mi ki acaba. Durduğu yerde hiçbirşeyi kirletmez sonuçta...

    YanıtlaSil
  4. Ah ah keşke Bursa Kumaş pazarına bi baksaydın güzel arkadaşım aynı paraya ordan da alırdın hiç olmazsa garantisi olurdu.Geçenlerde palto dikmek için aldım tam orta yerinde bir uzun iz vardı götürdüm.Geri aldılar yerine aynı parada başka bir şey aldım.Bu yüzden pazara pek güvenemiyorum.Baksana astarı yüzünü geçmiş

    YanıtlaSil
  5. Valla bende geçen iyibir paraya siyah kazak aldım giyip çıkardığımda vücudum dahil iç çamaşırlarım simsiyahtı o an aklıma iyiki doktora falan gitmedim rezil olurdum diye geçti...

    YanıtlaSil
  6. Şekerim en iyisi sen o güzelim dantelle birşeyler kaplayıp üzerine şeffaf tutkal sürsen, ya da sertleştirici var ya, porselen birşeyi diyorlar, şekillendirip onunla kaplayıp kase filan olabilir, ya da sen onu sulandırılmış çamaşır suyuna batırıp çıkarsan, yada makinada öyle yıkasan rengini olduğu gibi salsa, duruma göre tekrar boyasan, ay ne biliiim yap işte bişeyler :))

    YanıtlaSil
  7. Nazancığım teşekkür ederim canım vallahi tam ibretlik konu oldu:( 2 gündür makina sırf bu dantelle çalışıyor son olarak bugün uzun programda yıkadım astım balkona kurudu. renk vermiyormuş gibi görünüyor elime sürttükçe ama halen var içime sinmeyen birşey.

    Ecerceciğim ütüyü de denedim lakin çok sıcak ile ancak 2 kumaş arasında ütüleyebiliyorsun çünkü tül sonuçta ve naylon. 1 numarada da sıkı sıkı ütüledim. Eskiden bayağı sürttükçe renk veriyordu hafiifledi şimdi ama tamamen kesilmedi:(

    Vallahi Adadenizim senin yazını görünce aynı duyguları yaşıyoruz dedim. sen de diktin ben de üstelik:( Byağı fazla kumaş abajur olmak için:))

    Çiğdemciğim alırdım bursa pazarından daha önce bileydim böyle bir şeyle karşılaşacağımı, sonuçta öyle de yapacağım olmazsa çünkü yapamazsan aklım kalacak hep istediğim için,hiç daha önce aldıklarımda böyle bir sorun yaşamadıydım:(

    Meralciğim,eee sonra ne yaptın onu yazmamışsın? :)) Sağlık içinde zararlıdır diye düşünüyorum ayrıca bu yüzden tam anlamıyla o renk olayından kurtulmadan giymem:)

    Vallahi Banucam olmadı sana gönderirim o dediklerini sen yaparsın hatta ben yer bile buldum senin bahçede duran hani şemsiyeyi kaplarsın çok dekoratif olur:)))Yanlız son olarak ariel in leke çıkarıcına yatıracağım bir de, çamaşır suyu siyahı ne yapar bilen varsa yazsın lutfen onu akıl etmedim sadece ariel leke çıkarıcısına aklım yattı. Renkli çamaşırlar için çamaşır suyu var mı hatırlamıyorum?

    YanıtlaSil
  8. Yazıyı başından itiaren merakla okurken nefesimi tuttum acaba ne olacak sonunda diye ve tahmin bile edemezdim sonucu. Bana da Banu Hanım'ın önerileri yerinde gibi göründü.. Kolay gelsin :(

    YanıtlaSil
  9. Ehlikeyfciğim, Banu'nun çamaiır suyu önerisi en son deneyeceğim yarın bir bakayım renkliler için var mı diye, önce biraz ariele yatsın bakalım ne olacak.

    YanıtlaSil
  10. Bir zamanlar, renk veren kumaşların, rengi sabitlensin diye sirkeli suda bekletildiğine dair bir şeyler duymuşluğum vardı. Bakınız dikkatinizi çekerim, "bir zamanlar, şey ve mişli geçmiş zaman ekleri" gibi muğlak ifadeler kullanıyorum. Ama ben olsam denerdim. Nasıl olsa olan olmuş, denemeye değer..

    YanıtlaSil
  11. Tüh yahu... Ben hiç anlamam o işlerden ama sirke uygulamasını duymuştum daha evvel, o da işe yaramadıysa kumaş Banu ablanın ellerinden öper mi acaba? Ne şans... O kadar heveslen sonra fos olsun. Geçmiş olsun Fiamma' cım.

    YanıtlaSil
  12. Senin için kötü bir tecrübe olmuş Fiammacım inşallah bir çözüm yolu bulursun...benim aklıma boyası akıncaya kadar yıkamak geldi ama faydası olurmu bilmiyorum...sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Sevgili Nurtenciğim denedim sirkeli suyu,tuz da koyup:(
    Cebimdeki Renklerciğim evet sonuç şimdilik fos malesef:( Banunun başına saracağım nihayetinde böyle giderse.Denemelere ara verdim önümüzdeki aya kadar evdekiler kafayı yiyecek her daim balkonda sallanmasını gördükçe biraz unutsunlar devam edeceğim:))
    Zeynepciğim, evet kötü bir tecrübe ama hiç tecrübe yaşamamaktan iyi değil mi? Vallahi kendime gülüp duruyorum artık sinirlerim mi bozuldu iyicene ne:))

    YanıtlaSil
  14. Ayyyy kıyamam sana Şule Ablam. Geçmiş olsun. Ama kumaşda gerçekten güzelmiş. Keşke boya vermeseymiş. Öptün seni sevgiyle. kocaman kocaman.

    YanıtlaSil
  15. Güzel idi Dilekciğim:)) Son halinde ne olur bilemeyeceğim ama:))

    YanıtlaSil
  16. kumaş çok güzel ama renginin atmasına üzüldüm kumaş boyasıyla boyasan olmaz mı acaba

    YanıtlaSil
  17. ne biçim boyaymış o öyle...
    cankuşum benzer bi olay da ben yaşamıştım hemen anlatayım..
    dikine çizgili lacivert-beyaz bir şort almıştım pazardan..insanı incecik gösteren çok güzel bir kesim..
    bayıla bayıla giydim şortu hemen...
    neyse akşam oldu, üstümü değiştiricem..bir bakarım ki ben terledikçe şort benim bacakları boyamış..
    hangi giysime değmişse onu lacivert yapmış..
    makinaya atmaya korktum, elimde yıkayayım dedim, nasıl lacivert bir su akıyor...
    inat değil mi, ille de giyicem onu...
    çok yıkadım elde, ondan sonra tuzlu suya bastım bıraktım..üç-dört gün sürekli tuzlu suyunu değiştirdim..
    sonunda artık akması durdu, su suru kalmaya başladı...
    bir daha elimde yıkadım, sıktım, makinaya attım..
    baktım boyama işi artık bitmiş..
    ama yıkaya yıkaya eskittim ya :))))
    yine de inatla bütün yaz giydim :)))

    YanıtlaSil
  18. kumaş ne kadar da güzelmiş valla bende görsem hemen alırdım.ama çözüm hiç gelmiyor aklıma:(
    geçmiş olsun sonuçu bekleyeceğim.

    YanıtlaSil
  19. Sevgili Keskinmakascığım bir boya daha görmen istemiyorum inan ben bunu akıtmanın yolunu bir bulsam. BAyağı yol kat ettim ama:))
    Sevgili Figen Ablacığım, bir nakarat düştü aklıma:)) İzinden yü-rü-yorum, bağ-lı-yım devrimlere, her gün olacak bu iş diyorum göğsümü gere gere:))
    Sevgili Sezobigocuğum, ben de bekliyorum:))

    YanıtlaSil
  20. fiammacım annem terzidir benim.benzer olayı yaşadık bir kez üstelik iyide para vermişti anacığım ve sonuç çaresiz.sirke,sabitleyici vs.ilk boyada kullanılmadığı için ne yapsan sonrasında sorun devam edecek.hobilerde değerlendir derim nacizane..

    YanıtlaSil
  21. Şimdi aklıma bir de şu geldi: Sakın bu kumaş Çin'den gelmiş, zararlı, hadi açık söyliyeyim, kanserojen maddeli falan olmasın? Bence en iyisi kıyafette kullanmamak lazım.

    YanıtlaSil
  22. Nurtenciğm vallahi bu iş çıksa çıksa bizden çıkar, bakma çin malı tu-ka-ka dendiğine:))Yanlış bir boya ile boyamışlar bu belli, zaten o boya çıkarması durmadan giymem dediğin nedenlerde buna dahil can. Bugün ariel e yatırdım, ordan çıkardım, tuz,sirke,fiske ye yatırdım:)) Kanserojen madde varsa da ölmüştür artık:)) şimdi kuruyor, yarın ola hayır ola:))

    YanıtlaSil
  23. Alanaycığım sonunda öyle olacak galiba canım.Bugün sonunda ne çıkacak bakalım:)

    YanıtlaSil
  24. Selam:))
    kumasın akıbeti ne oldu cok merak ettim zira cok güzelmiş umarım işe yarar bir hale gelmiştir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akşam akşam hatırlatıp bir güldürdün ki beni Alah'ta seni güldürsün Sevgili Emekliyim:)) Akibetini ne sen sor ne ben söyleyeyim, olmadı ben beceremedim boyamasını durdurmayı, Banu da sakın atma seramik sertleştiricisi sürersin onu yaparsın bunu yaparsın deyipce, folyoya sarıp paket yapıp ona gönderdim:)) Bundan sonraki deneyleri ondan takip edeceğiz ama gık çıkmıyor:)) Geçenlerde deseni pek içime sinmese de yeni bir tane daha aldım siyah tül, tezgahtaki adam az kaldı dövüyordu beni suya bandırıp tırnağıma sürüyorum, elimle büzüyorum anlamadı ne yapmak istediğimi, ee sütten ağzı yanan yoğurdu üflermiş:)

      Sil