.

.

11 Aralık 2011 Pazar

Kestane Kebap:))



Bu kestaneler geçen haftadan kalma:)) Bu akşamkileri yorgunluktan çekemedim ama afiyetle yedim.
Haftasonu pek bir dağıldım, sanki bütün bir haftayı çuvala koymuşum gibi bir hamaratlık vardı ki üstümde sormayın gitsin. Sabah malum günlük işlerle  ortalık toplamayla başladım güne, ardından ütü, birazcık boya, çöken dolap rafının tamiri,  hafta içi dolap içlerinde yarattığım dağınıklıkları toplama sonra peçete ve dekupaj için ayırdığım kağıtları bulmak için tekrar dağılma, tutkala bulanma ve yapıştırma, ardından bir elbiseyi abiye bluze dönüştürme, jarse kumaşla saatlerce boğuşma,  biraz boncuk işleme, ardından elma-ayva-zencefil-ıhlamur ile çay hazırlama kestaneleri suya basma ve pişirme, nihayet bilgisayarın başına elindeki işlerin bitirmenin ve kestaneleri höpletmenin verdiği mutlulukla oturma:))

Ne diyordum, haa kestaneler:)) Geçen haftadan beri yayına göndereceğim göndereceğim derken, takip ettiğim bloglardan bir arkadaşım bir baktım fırında kestane'yi yayına göndermiş:))EE o göndermiş, hadi bu gece benimki kalsın dedim, sonra ertesi gün tekrar kestane pişirdim, tam yayına göndereceğim derken bloglara bir bakayım dedim ve de ne göreyim bu defa bir başka arkadaşım microdalga fırında kestane göndermiş:))


Ahh nerede pişerse pişsin en sevdiğim yiyeceklerdendir kestane. Suda pişenini de, pastasını da, kestane şekerini de,aşurenin içinde de, közde pişenini de ayırt etmeksizin severim. (Bir de mısır'a vardır böyle bir tutkum.)Nişantaşına ne zaman insem vakit kestane zamanıysa mutlaka kestanecinin önünde alırdım soluğu, seyrelince Nişantaşı yolları  bana, sac teneke yaptırmıştım sadece bu kestaneleri ocak üstünde pişirebilmek için. Ama közmatik çıktı çıkalı misler gibi bol kepçe lokantası evimde pişirir yerim. Vazgeçilmez aletlerden biridir bizim evde. Patlıcan, patates, kestane,domates, biber, elma,ayva aklıma ne eserse doğru közmatiğe...Hatta ben nereye o oraya, yazın yazlığa gittiğimde de götürürüm közmatiğimi orada barbekü yakmak zoruma gider çoğunlukla sırf bu işler için:))
Ne derler benim gibisine, al birtane daha kurtul getir götürden değil mi ama... Onu daha şimdi  yazarken akıl ettim iyi mi? Kestane beyne faydalı mı ne?





26 yorum:

  1. Valla demin canım çekti verandada sepette hep olurdu baktım bitmiş kader dedim bende zencefilli ballı limonlu çay yapıp afiyetle içtim sen yayın yapınca gözlerimle doydum afiyet olsun canım...

    YanıtlaSil
  2. Şu bilgisayar gelişti diyorlar Meralciğim, ben inanmıyorum vallahi,şöyle bir çekmecesi olmalı birbirimize anlık birşeyler göndermek için, büyük kutular için tamam kargoyu kullanmaya devam edelim de en azından bir tadımlık bir şeyler gönderebilmeliyiz birbirimize değil mi ama:)

    YanıtlaSil
  3. Of kııız yoruldum :))
    Bisürü iş yapmışsın da niye yaptığın işleri fotoğraflamadın ki, fotoğraflara bakarken arada dinlenirdim :)
    Aşağısı kestane dolu, yani beeeen, bu kestane bolluğunda, inip aşağıdan kestane toplamaya üşendiğimdeeen, daha hiç kestane yemediiim :)))

    YanıtlaSil
  4. Bazılarını fotoğrafladım ama hal mi kaldı bende aktaramadım bilgisayara daha Banucam. Bu hafta eskileri düzenleyip tek tek göndereceğim yayına kısmetse:) Ayy sen benden de üşengeçsin biz para verip alıyoruz sen toplamaya üşeniyorsun pes yani senden beklemezdim:))Çarşambaya kadar benimde kestanem kalmadı:(

    YanıtlaSil
  5. Söyleyeyim de gül, ben hiç kestane pişirmedim. Sıcak olunca severim. Yılbaşında kardeşciğimin gelme ihtimali var. O bayılır. Közmatik dediğin üzerinde delikler olan tencere kapağı kılıklı bir şeyse, ondan bende var. Onun üzerinde pişirmek için önce suda ıslatmak mı gerekiyor? Haydi aldın mı başına kestane cahilini, anlat bakalım nasıl yapacağım, püf noktası filan?? :))))

    YanıtlaSil
  6. öyle bir anlatmışsın ki canım kestane çekti şekerim.ama bir kaç taneden fazla yiyemiyorum anneden miras şeker var.onu yeme bunu yeme ama maaşşallah göbeğim önden gidiyor.

    YanıtlaSil
  7. Nihalciğim, közmatik o tarif ettiğin alet, altı delikli ızgara ızgara açıklıkları var. Pazarlarda satılıyor şimdilerde ilk çıktığında ben migrostan almıştım uzunca bir sürede eşe dosta taşımızştım sonra da bulamadıydım.
    Kestaneler haşlamalıktan iri olacak. Önceden ıslatırsan ve suda bekletirsen içi kurumuyor pişerken. Birde kestaneleri enine bıcakla çizeceksin yassı kısmından közmatike değecek kısımları kapalı kalacak ki harlanmasın. sulu ıslak ıslak kurulamadan at, o suyunu kurutana kadar bir hayli pişiyor sonra istediğin kıvama gelince al ateşten, afiyetle yee. Ben de sıcak severim ama sokaktakiler çabuk soğuyor evde öyle değil.
    Serpilciğim, ahh o şeker yok mu o şeker:( ne diyeyim zor. İlaç falan kullanıyor musun? yoksa risk gurubundasın diye mi sakınıyorsun?
    Aman yeme öyleyse eksik olsun, 3-5 in zararı olmaz ama:)

    YanıtlaSil
  8. Eh be fiamma'cığım, henüz aşure krizini atlatamamışken sen şimdi nerden çıkardın bu kestane işini?:((
    Kestane çizme aleti de çıkmış, söylemiş olayım:)

    YanıtlaSil
  9. Valla kızlar şeker ilacı alıyorum ama bir tabağı götürüyorum,elim kesildi ya Dilek sen şimdi kestane çizemezsin diye kestane delici almış o kadar pratikki tavsiye ederim...

    YanıtlaSil
  10. Unuttum, tadımlıklar fikrimde ama hayata geçirmem için eksikliklerim var 2011 e yetişmezsse bile 2012 nin ilk tadımlığı olur canım...

    YanıtlaSil
  11. Bayılırım kestaneye.Kafkas'ın kestane şekerini de çok severim, kestane pastasını da .Ama kestane güzel olacak,o da her zaman denk gelmiyor.Seninki çok güzel görünüyor, afiyet olsun canım..

    YanıtlaSil
  12. Pil takılmış gibi çalışmışsın sen Fiamma' cım :) Helal olsun. Kestaneye ben de bayılırım ama henüz ben de pişirmedim. Sen suya ıslatıp sonra közmatikliyorsun galiba dimi. Deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  13. Pil takılmış gibi çalışmışsın sen Fiamma' cım :) Helal olsun. Kestaneye ben de bayılırım ama henüz ben de pişirmedim. Sen suya ıslatıp sonra közmatikliyorsun galiba dimi. Deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  14. Fiammacığım benim Koca bayılır kestaneye, ben pek sevmem, Ama o yerken izlemeyi severim, öyle çok seviyor ki. Bir ara çalıştığım işyerinde sürekli (abartmıyorum haftada enaz üç kere (seyahat firmasıydı bu arda) kestane şekeri gelirdi, ben dağıtacak yer arardım:))

    YanıtlaSil
  15. Kestane deyince akan sular durur burnumda tüttü kokusu vallahi olmaz ki :)Közmatikte denememiştim onuda denemem lazım sevgiler.
    Tekrar tekrar afiyet olsun şifa olsun.

    YanıtlaSil
  16. Bayılırım kestaneye ama yemek daha kısmet olmadı, aklıma düştü akşama kestane var bizde:))

    YanıtlaSil
  17. afiyet olsun:))Bizim ev sobalı. Devrim'in de anı çekmiş geçen gün almış pazardan kestane. Deniz'le ikisi pek severler.

    YanıtlaSil
  18. Nedretciğim, sorma aşure krizi beni de tutuyor bloglarda gördükçe.Biz yaptık dağıttık, şimdi komşulardan geliyor, neredeyse her akiam bir tane bir de teyzem gönderiyor aşure ayı bitene kadar keyfim yerinde. O aleti almam bir tek o işi yapıyorsa, ben çok derin kesmiyorum sadece bıçakla çiziyorum, her işe bir alet ev doldu abuk sabuk aletlerle, eski yöntem en iyi yöntem her zaman:))
    Meralciğim kestane deliciyi bilmiyorum ama ben hafifcene çiziyorum zaten kendiliğinden patlıyor közmatikte çizilen yerlerden.Yine de çok yeme şeker varsa:( Steve Jobs'u erken kaybettik, biraz daha yaşasaydı belki koku alma, ufak tefek gönderileri hallederdi:(
    Nazancığım ben dee severim o çikolata kaplı kestane şekerini:)Koçtaşa gittiğimde alırım mutlaka bir de o klasik beyaz yaldızlı kağıda sarılı olanlar var bayılırım.
    Cebimdeki renklerciğim, suda ıslanınca 1 saat evvel ya da sabahtan koy kabukları çabuk kuruyup içini kurutmuyor. Islak ıslak atıyorum közmatiğe kabuk kuruyana kadar yarı pişme işlemi de gerçekleşiyor zaten.
    Bilge ve anneciği, tuhhh adres verirdim her seferinde nereye göndersen bu kestaneleri diye düşünmek zorunda kalmazdın:)) Bak böylesini yap seveceksin.
    Nurhancığım mutlaka dene, sokaktakinden güzel oluyor. iri kestane ile yap ama.size de afiyet olsun.
    Pembedüşlerciğim, stoklar tükendi vallahi buakşam için file ile satılanlardan aldım ben de:))Saadetciğim ohhh senin ev tam kestane kebaplık. Eskiden teyzemin evi de sobalıydı. Anneannelerinde. Biz kestane,patlamış mısırı orada yerdik. Bir de bir şey yapardı anneannem, buğday gibi bir şey tadını hatırlıyorum çitlenbik tadında ama adını hatırlamıyorum bayılırdık ona.Geçenlerde buğdayı yaptık ama olmadı:(

    YanıtlaSil
  19. Bak şimdi nasılda canım çekti Şule Ablam. Afiyet olsun. Bu arada seni mimledim canım bekliyoruuuuum.

    YanıtlaSil
  20. Dilekciğimmmm bloğumun en altında bir yazı yazıyor bilmem gördün mü canımmmm benim:))) AMa gelir zevkle bloğunda cevaplarım neyse mimine yazdıkların:)) He heee mim, ödül yok bana:)) Aslında Ödül teklif eden hiç olmadı, sahi neden ödül kabul etmiyorum ben, mim zor da ödül kolay olmalı. Bak aklıma soktun şimdi durduk yerde şu ödülü kabul işini düşüneyim:)) Vallahi pişirir gönderirim soğuk seversen:) Bu akşam yine var:)) file de aldım bakalım nasıl olacak:)

    YanıtlaSil
  21. Ben de çok severimm.Şule bana da pişir.

    YanıtlaSil
  22. Bir dahakine kaldın can:)) Kutunu kapattım yarın postaya veriyorum. Adres aramadayım yine her zaman olduğu gibi:)) Tekrar açamam ama gönderirim sahi diyor ve sopuk seviyorsan:)))

    YanıtlaSil
  23. kestaneyi çok sevmem ama bir keresinde bir kestane tatlısı yemiştim, vallahi güzelliği ve lezzeti karşısında feleğimi şaşırmıştım...
    aman yarabbim o ne lezzetti öyle cankuş..acaba tarifi nedir, bulabilsek de bir denesek ya :)))

    YanıtlaSil
  24. Bak şimdi sen yokmusun sen diyeceğim tarifini bilmediğin şeyi niye ballandırıyorsun. Genelde pettibör biskuvi, haşlanmış kestane,bal ve şekerli krem şanti ile yaparlar püre tatlı. O mu acaba?

    YanıtlaSil
  25. eh ben sana ne diyeyim şimdi!valla bloğuna girmeye korkar oldum.:))ama ciddiyim.hayatta en sevdiğim şeylerden biridir kestane ve şimdi ağzım sulanmmış ekranda kalıverdim.oğluma yarım saat dil döktüm ama nafile gönderemedim.kızım komşuda eşim şehir dışında.ahamda istediğimle kaldım.pes diyorum.bide nasıl güzel anlatmış nasıl kesileceğini pişeceğini.oy oy.daha kek olayını unutamadım biliyormusun?hani anne keki var ya.sağ göğsüm bildiğin şişti yani:))neyse.afiyet olsun .ben batuşa bi daha dil dökeyim bakim.rüşvet verirsem gider herhalde:)

    YanıtlaSil
  26. Ahh canım ben naptım böyle , ayy gecenin bu vakti gönderme şimdi çocuğu dışarı. anne keki istiyorum deseydin yaa bana vallahi de gönderirdim 2 dilimcikte olsa postayla can. Yarın çıkar alırsınız tarif ettiğim gibi pişirir afiyetle de yersiniz:))

    YanıtlaSil