.

.

7 Şubat 2012 Salı

Sis



Kış ortasında 4 mevsimi yaşıyoruz adeta. Geçen hafta kar manzaraları, hafta sonu bir bahar havası ve yine pazartesinden itibaren başlayan  ve yeniden doğayı beyaz bir örtüyle bürüyecek karın gelişinin habercisi soğuklar... 
Bu sabah sisli bir havaya uyandım. Sis büyüleyici bir doğa olayı, dokunamadığın, aralayamadığın, içinden geçebildiğin ama hissedemediğin bir perde... Doğanın perdesidir sis, gözün perdesidir .Ortaçağ da güneşin ışığını kıskanan dev bir masal kahramanı denizcinin eseri olduğuna inanılırmış.

Bir Istanbullu olarak özellikle bahar aylarında sık yaşadığımız ve zaman zaman varlığının yaratttığı ulaşım sıkıntıları nedeniyle şikayet ettiğimiz. Ama ben her defasında özellikle deniz kıyısındaysam büyülenmiş gibi izlerim  ve sisin arka fonda oluşturduğu o görüntüde denizin üzerinde uçaşan martıları...













Keşke gözümün gördüğü o sis manzaralarını fotoğraf makinamın deklanşörün her bastığımda şu martılar fotografında olduğu gibi yansıtacak kadar  fotoğraf çekme işini becerebilsem sanırım arşivimde en çok sis resimleri olurdu.



Kaynak: Tuğrul Akçakan:Martılar

27 yorum:

  1. Sis gerçekten ilginçtir katılıyorum sana. Bulutların arasında olma hissi gibi.. Özellikle karlı havada yüksek dağları aşarken içinden geçtiğin, görüş mesafesinin bir kaç metreye düştüğü durumlarda hep sisin arkasında sayısız tanımsız bir sürü bilinmeyen olduğunu hayal edip kendimi yoklarım ben :))

    Nefis fotoğraflar yayınlamışsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa Ülkerciğim benzer hissi ben de yaşarım sis varsa ama tarif edemedim .Bu özellikle bilmediğim bir yerdeysem olur bana yani ilk gittiğim bir yerde. Bir adım ötende ne olduğunu bilmemek ve o belirsizliğe doğru ilerlemek, içine girmek yine bir adım öteni merak ederek ilerlemek.

      Sil
  2. Fiammam fırtına var burada, dondum resmen, kafama bişey düşmeden kendimi ofise attım, deniz olan yerler daha da fecidir, sisi ben de çok severim bu arada:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim burada da hava değişti Baharcığım, arkası kar bu ani soğukların. Bekleyip göreceğiz:))

      Sil
  3. Hımmm eğer yanlış anlamadıysam Şule abla sen sisi sevenlerdensin. Burda da tabiri caizze lapa lapa kar yağır. Öğlen tatilinde dışarı çıkıp geldim. Ben geldim yoğun kar yağışı başladı. Haydi hayırlısı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım ya bu sene Ankara kardan nasibini fazlasıyla aldı ve soğuklar tabii. Bizde de başlayacak kar ve bu defa daha kalıcı olacak gibi geliyor. Evet sisi severim ama gündüz, geceyse ve yoldaysam da trafikten korkarım.

      Sil
  4. Sis bir deniz kıyısında bir de yüksek bir tepede muhteşemdir bence. Ben de çok severim sisli havaları. Ama sanki İzmir'de İstanbul'daki kadar yaşanmıyor. Siste vapurlar iptal edilir. İşe giderken vapur kullanıyorsanız tam seyirliktir boğaz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim öyle denizde bir sis tecrubem var halen yeğenimle nasıl yaptık biz bunu dediğim Saadetciğim ama kötü bir tecrübe. Karşıyakada rehin kaldık hiç bir şekilde karadan da ulaşım yok mutlaka da gelmeliyiz çocuk var evde ve gece. 12 kişi üsküdardan radarlı bir tekne kiraladık, önümüz duvar adeta teknenin ucu görünmüyor, kaptan çok tecrübeli hepimizi kaptan köşküne topladı, ışıkları kapadı ve sadece siren çala çala karşıya geçirdi bizi.İndikten sonra ne yaptık biz dedik:))

      Sil
  5. Böyle bir manzara burada yok ki..Şimdi oralarda olmak var diyeceğim.Sözümü geri alayım fırtına, kar.Zaten donuyoruz buralarda.En iyisi sen bizimle paylaş Şuleciğim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi yine olursa paylaşırım Nazancığım hatta bir gün sahile inmek niyetindeyim makinayı alıpta hep üşeniyorum:))

      Sil
  6. Hiç sevmem sisi, boğar beni...
    Ve maalesef, dağ başında sık sık, ama çok şükür ki kısa aralıklarla yaşıyoruz bu doğa olayını...
    Martıları özlemişim beeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizinki gibi yüksek tepelerde belki farklıdır, ne hissedeceğimi bilemem yaşamadan. Ufku geniş bir alanda bende de farklı etki yaratabilir, ben yakın ve içinden geçilebilen sisi seviyorum.

      Sil
  7. Fiamma'm, canım benim; bu yazı sisin seni büyülediği kadar büyüledi beni. Çok beğendim.
    İlk kez ciddi bir sis gördüğümde Kocaeli'deydim. Hiç üşenmeden sekiz kat aşağı inip siste yürümüştüm, nereye gittiğimi bilmeden YÖNSÜZ.
    Ürkmüştüm çünkü Karın Deşen Jack sisli Londra gecelerinde çıkardı sahneye; benim karşıma ise çıka çıka mahallenin uyuz iti çıkmıştı. Bilirsin köpeksel durumlarımı benim. Kaçabilip evimize çıkabilmiştim neyse ki. Öpüyorum seni sissiz sissiz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alemsin Gülenciğim:)) ama sen fotograf çekmeyi çok seviyorsun, Allah bilir o sis tecrübeni de gece yaşamışsındır:)) sisli bir havada deniz kenarına in, herşeyi farklı göreceksin.

      Sil
  8. evet geceydi :) bulursam gündüz bir sis alır başımı giderim deniz kenarına :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tahmin etmiştimmmm:)) Bir sis fotoğrafı bekliyorum senden bundan sonra:))

      Sil
  9. Ne demiş Leonardo usta
    ''gördüklerinize bir büyü katmak isterseniz eğer,gözlerinizin önüne bir sis perdesi koyunuz''
    Sis oldu mu havada,aklıma hep bu cümle gelir.
    Haklı değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel demiş ve hiçte boşuna dememiş Tülinciğim, özellikle ressamlar manzara resmi yaparken bu flu görüntünün bu pusun büyüsüne kapılıyorlar sanırım. Benim aklıma da Bob Ross geldi bu anlamda Allah rahmet eylesin her ikisini de.

      Sil
  10. cankuş ben siste yürümeyi çok seviyorum...ama artık bulamıyorum, elime geçmiyor :))))
    eskiden edirne' de yaşarken kışları çok sis basardı..hemen çıkıp dolaşırdım..sanki ortam bir masal sahnesine dönüyor, sanki gökyüzünde, bulutların arasında geziyoruz..
    ayyy ne harika bir duygudur o :)))
    buralarda da hiç sis olmuyor..
    hasret kalmışım valla..
    çook öpüyorum seni cankuş çoook :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Figen Ablacığım iklim değişikliğinden olsa gerek denize yakın yerlerde halbuki olur ama sıcaklıkla da alakalı demek ki:))Masalsı ama haklısın...

      Sil
  11. Ay Fiammacığım bir sisi görmedim istanbul'da onu da görsem tam olacakmış:)Aman görmeyim sen nasıl olsa seviyormuşsun, sen anlat ben okuyayım. Bir de bak martı da göremedim, off İstanbul niye bana böyle kötü tatiller yaşatıyorsun (ilk gittiğimde de 17 ağustos depremi olmuştu)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha sık gel Sevdacığım, bizim kız nazlıdır kendini göstermez öyle ara ara kaçamak yapana ama mevsim bahar olsun erguvanlar açsın laleler coşsun öyle kaç buralara.

      Sil
  12. Nasıl güzel sislerin üstünde minareler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nedretciğim ben de bayıldım o minarelerin görünüşüne asıl gördüklerim bu resimlerden fazla ben makinayı alana kadar odaya koşana kadar değişim olduydu bile.

      Sil
  13. Deniz manzarası üstünde sis korkutur beni.bilinmeyenlerle doludur çünkü.su fobim destekler.ama dağlarda beni büyüler alır götürür..memleketimde yaylaya çıktığımızda sis muhteşem oluyor.içine girebiliyor dokunabiliyorsun.muhteşem.
    fotoğrafların çok güzel Fiammam..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi Alanaycığım ben onu yaşadım az çok ama sisli bir havada sanırım büyük bir gemide olmak ben de istemezdim, duvar gibi oluyor o zaman:(

      Sil
  14. martılar.. canım martılar..
    çok az istanbullu bilir kıymetlerini.

    YanıtlaSil